Šapčani rekli vlasti gde da troši njihove pare: Više od 5000 građana dalo glas za budžet
Foto: Jugoslav Radojević/Promo

Šapčani rekli vlasti gde da troši njihove pare: Više od 5000 građana dalo glas za budžet

Srbija -

Šabac: U proces predlaganja projekata koji bi život u gradu učinili kvalitetnijim uključilo se više od 5000 Šapčana. Oni su najveći broj glasova dali za predlog da se deo novca iz budžeta potroši na izgradnju dečjih igrališta u gradu i u selu, i da se poveća bezbednost u saobraćaju.

Šabac drugu godinu za redom učestvuje u projektu „Participativno budžetiranje“ koji sprovodi sa BIRN-om, a ove godine deset puta više građana se uključilo u proces predlaganja ideja i glasanja za najbolje predloge.

Zamenika gradonačelnika Dušana Kostadinovića najavljuje da će veći deo narednog budžeta biti isplaniran na ovaj način.-Dvogodišnje iskustvo u ovom projektu je dobro polazište za kreiranje budžeta. Nije slučajnost što je u Šapcu učestvovalo tako mnogo ljudi, više nego u bilo kojem drugom gradu, jer mi u Šapcu negujemo demokratski duh, transparentnost, i važno nam je da čujemo glas i ideje građana, rekao je Kostadinović. Na adresu tima za participativno budžetiranje stiglo je blizu 750 predloga iz različitih oblasti sa idejama koje mogu da unaprede kvalitet života u gradu i selu.

U okviru istog projekta prošle godine, izgrađeno je 30 igrališta za decu u selima, ali i ove godine je 621 osoba glasala za uređenje igrališta i zelenih površina. Šapčani su u velikom broju podržali ideju da se postave javna pomagala za osobe sa invaliditetom. Među sedam projekata za koje se glasalo bili su i solarni punjač za mobilne telefone, uređenje spomenika u selima i poboljšanje infrastrukture na seoskim grobljima.Grad Šabac je za realizaciju projekata Participativnog budžetiranja opredelio 10 miliona dinara iz gradskog budžeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track