IZ INATA: Za dva meseca sakupili 5.000 knjiga
Foto: Dragan Tomić

Preko društvenih mreža do biblioteke

IZ INATA: Za dva meseca sakupili 5.000 knjiga

Srbija -

Povod za ovu akciju bila je vest da je nekoliko stotina knjiga završilo u kontejneru ispred jedne beogradske škole na Banovom brdu

Mladi ljudi iz sela Jovac, okupljeni u udruženju Jovački izvor, pokrenuli su pre nešto manje od dva meseca masovnu akciju prikupljanja knjiga da bi osnovali seosku biblioteku.Do sada su prikupili oko 5.000 naslova, a kako kažu, očekuje ih i sređivanje još dve prostorije u lokalnom Domu kulture kako bi knjige našle svoj dom.Neposredni povod za ovu akciju, o kojoj razmišljaju još od 2012. godine, kad su prikupljali knjige za školsku biblioteku, bila je vest da je nekoliko stotina knjiga završilo u kontejneru ispred jedne beogradske škole na Banovom brdu.

- Bili smo revoltirani objašnjenjem da se radi o „starim i bakteriološki neispravnim knjigama“, pa smo podelili na Fejsbuk profilu Jovačkog izvora sliku kontejnera s knjigama i napisali da mi, za razliku od beogradske škole, želimo da se zarazimo „bakterijom znanja“. Pozivali smo sve pojedince, biblioteke i izdavačke kuće koje imaju višak knjiga da ih nama proslede. Knjige su vrlo brzo počele da stižu sa svih strana - kaže za Kurir Marko Jovanović, predsednik Jovačkog izvora.Selo Jovac nekada je imalo biblioteku, koja je devedesetih godina prestala da radi. Nakon zatvaranja, svih 1.800 knjiga je nestalo, ali uskoro će, po svemu sudeći, dobiti novu biblioteku.

- Mi smo odlučili da nikog ne čekamo, već da sudbinu uzmemo u svoje ruke. Plan je da do kraja godine sakupimo što više knjiga i da, u međuvremenu, završimo sa adaptacijom prostorije. Naše udruženje već je renoviralo u Domu kulture jednu multifunkcionalnu prostoriju za mlade, pa verujem da ćemo uspeti još dve da sredimo za buduću kuću knjiga - kaže Marko i dodaje da se nada i donacijama građana kako bi što pre završili započeti posao.

PomozitePOŠALJITE IM KNJIGUSvi koji žele da pomognu osnivanju biblioteke u Jovcu mogu kontaktirati sa Jovačkim izvorom preko njihove Fejsbuk stranice i poslati ih poštom na adresu: Jovački izvor, Kralja Aleksandra 75, 35205 Jovac, Ćuprija.

Dragana Tomić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track