ŠABAČKA SELA PUNE KASE: Meštani odlučuju o trošenju novca
Foto: Promo

ŠABAČKA SELA PUNE KASE: Meštani odlučuju o trošenju novca

Srbija -

Šabac: Razgovori sa meštanima najbolja su prilika da se čuju planovi i ideje sela za narednu godinu, praksa je koju su uveli Šapčani, a najavljuju i uvođenje referenduma o trošenju novca za projeke o kojima se dogovore. Meštani Slepčevića, sela nadomak Šapca,danas su razgovarali sa predstavnicima Grada o planovima za narednu godinu. Za uređenje ovog sela u poslednjoj deceniji iz gradskog budžeta izdvojeno je više od 80 miliona dinara.

U poslednjih nekoliko godina u Slepčeviću je najviše uloženo u renoviranje prostorija Mesne kancelarije, Doma kulture, Osnovnu školu „Vojvoda Stepa“, vrtić i ambulantu.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović ističe da je obaveza odgovorne lokalne samouprave, kao što je Šabac, da svim građanima omogući da više odlučuju o svakodnevnom životu.

-Odlukom da porez na imovinu ostane u mesnim zajednicama, a mi ih u gradu i okolini imamo 50, otvorili smo ljudima prostor da sami odluče kako će se njihov novac potrošiti. Sa druge strane, utrostručili smo naplatu od poreza na imovinu, jer građani pristaju da plaćaju ako znaju kako se njihov novac troši, rekao je gradonačelnik.

Slavko Ivanić, predsednik Saveta MZ „Slepčević“, ukazao je na značaj šljunčenja nekategorisanih i atrskih puteva koji vode do njiva, jer su to „fabrike na otvorenom“. Za razvoj sela važna je i nova trafo stanica, o čemu će se meštani izjasniti.

Ivana Katić, odbornica u Skupštini grada Šapca, govorila je o značaju ostanka mladih u selima. Ona je navela da je odlučivanje najbolji način da se mladi motivišu za život u selu. -Jedino se kroz decentralizaciju vrednuju glas i ideje mladih ljudi, istakla je Ivana Katić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track