KELEBIJA: Temperature sve niže, migranti uporni
Foto: AP

Bolji život na čekanju

KELEBIJA: Temperature sve niže, migranti uporni

Srbija -

Svi migranti govore kako su pobegli od rata, iako mnogi od njih rat nisu ni osetili. Najviše izbeglih hrli ka Nemačkoj, ali i drugim zemljama Evropske unije

Stegao minus. Svaki dan je sve hladnije. Zamislite kako je onima koji na otvorenom provode i dan i noć? Kako je migrantima?Nedaleko od prelaza Kelebija ima ih blizu stotinu. Zbijaju se jedan do drugog, jedva podnose niske temperature. Na sebi imaju sve i svašta. Ali ne odustaju od čekanja da se prozove njihov broj i da krenu dalje.Ako ih danas ne prozovu, neki od njih uprtiće ponovo rance na leđa i vratiće se gradskim autobusima ka prihvatnom centru u Subotici. Tamo ih čeka šator Crvenog krsta opremljen kao kantina. U njemu služe halal obroke. Čeka ih krevet i suva, koliko-toliko topla soba. Sve je puno.Drugi će ostati na Kelebiji. Misle da su im šanse veće ako su tu, nadomak prelaza u Mađarsku. Ima i onih koji će probati da se pod okriljem noći provuku na teritoriju Evropske unije. Mađarska im je samo usputna tačka na putu ka Zapadu. Baš kao i Srbija.Hladno je u improvizovanim šatorima. Mnogi nemaju tople jakne, a ni mesto gde će se istuširati. Malo im olakšava to što uz topli obrok iz Crvenog krsta stiže i suva hrana sa mađarske strane. Neki su smešteni u napuštenim prostorijama bivšeg carinskog fri-šopa na granici, bez grejanja. Među njima su Alžirci, a ima i migranata iz Sirije i Pakistana.Priča im je ista: svi kažu da su pobegli od rata i da žele u zapadnu Evropu, da ne biraju posao. Sve je više onih koji i po mesec dana čekaju da pređu granicu. Rodbina im je ostala u zemlji iz koje su otišli, a oni se nadaju da će uskoro biti prozvan njihov broj.Najteže im je što Mađarska dnevno propušta svega deset ljudi na Kelebiji i desetak na Horgošu. Na granici ih je uvek stotinak. Broj se brzo popunjava, čim neka grupa uspe da pređe granicu, iako ni sami ne znaju kuda će dalje: da li u Holandiju, Nemačku ili neku drugu zemlju EU.

Balkanska rutaPREMA EVROPI OTIŠLO SKORO MILION LJUDIHumanitarci obilaze granicu svakodnevno i pokušavaju da olakšaju čekanje nevoljnicima. Kraj migrantske krize se ne vidi. Od početka je balkanskom rutom prošlo više od 900.000 ljudi. U prihvatnim centrima širom Srbije je oko 5.000 ljudi.

Nada Harminc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track