Subotici nedostaju vatrogasci

Subotici nedostaju vatrogasci

Srbija -
U službi radi 71 vatrogasac, što je tek nešto više od polovine potrebnog broja ljudi, odnosno 54 odsto, rekao komandant vatrogasne jedinice Subotica Siniša Kovačević

SUBOTICA - Subotička Vatrogasno-spasilačka služba zabeležila je u toku prošle godine rekordan broj od 923 intervencije, pri čemu vatrogasaca ima upola manje od potrebnog broja, izjavio je komandant vatrogasne jedinice Subotica Siniša Kovačević.

On je precizirao da su u toku protekle godine subotički vatrogasci imali 923 intervencije, što je najveći broj intervencija u poslednjih nekoliko godina.

"Samo u prvih pet meseci ove godine zabeleženo je 505 intervencija, a ako se nastavi taj trend do kraja godine broj intervencija vatrogasno-spasilačke službe u Subotici popeće se na 1.200", rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, to je višestruko povećanje intervencija u odnosu na 90-godine, a od 2006. na ovamo broj interevencija je stalno u porastu.

Kovačević objašnjava da je kraj protekle godine obeležio veliki broj poljskih požara, naročito u novembru.

"Odmah zatim usledila je i vanredna situacija zbog obilnih snežnih padavina gde su vatrogasci ispoljili i svoju spasilačku ulogu. Kada se sneg otopio, već u martu počela je nova sezona poljskih požara, tako da je u prvih pet meseci ove godine zabeleženo 505 intervencija vatrogasaca, što je pre deset godina predstavljao broj intervencija u toku cele godine", rekao je Kovačević.

Komandant Vatrogasne jedinice Subotica kaže da vatrogasci - spasioci na teritoriji Severno-bačkog okruga u ovom trenutku raspolažu sa 26, dok je u samoj Subotici stacionirano 15 vatrogasnih vozila.

Kovačević navodi da u službi radi 71 vatrogasac, što je tek nešto više od polovine potrebnog broja ljudi, odnosno 54 odsto.

"Veliki broj mesta nije popunjen. Kandidate za ta mesta imamo, oni su u proceduri primanja, a kada će biti primljeni zavisi od raspoloživog novca", precizirao je Kovačević.

On je dodao da, iako se to očekivalo, završetkom druge trake auto puta Horgoš-Beograd, broj saobraćajnih nezgoda u kojima interveniše ova služba nije smanjen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track