NEMAR: Zapušteni kraljevi bunkeri u Banji Koviljači

Propušta da napravi atrakciju

NEMAR: Zapušteni kraljevi bunkeri u Banji Koviljači

Srbija -

Trebalo je da se svi bunkeri povežu podzemnim tunelima, pa čak i da kompleks bude spojen s „Kamenom devojkom“

Osam bunkera u banji u kojoj je voleo da se odmara kralj Aleksandar propadaju iz dana u dan, umesto da postanu turistička atrakcija.Mada se betonski ulazi ukopani u brdo nalaze pored ulice i trim-staze, mnogi ne znaju da Banja Koviljača ima podzemne bunkere pravljenje kao kraljevo sklonište.Gradila ih vojskaBunkere je, prema sećanju nekih meštana, gradila Vojska Kraljevine Jugoslavije između 1938. i 1940. godine, verujući da je Koviljača idealno strateško mesto za te namene.Postoji pet bunkera u donjem i tri u gornjem redu, od kojih su samo neki pristupačni i u koje se ulazi tek nekoliko metara.Meštani kažu da je bunkere u prvim godinama oslobođenja posle Drugog svetskog rata tadašnja vlast minirala, tako da je danas ostatak bunkera, osim ulaza i prvih prostorija, neprohodan. Ostali su zapušteni i bez vrata.LavirintBilo je planirano da se svi bunkeri, na oba nivoa, povežu podzemnim tunelima, a navodno se čak razmišljalo da ovaj kompleks bude podzemnim kanalima spojen s „Kamenom devojkom“ u Malom Zvorniku.Kad je posle aprilskog bombardovanja 1941. kralj Petar II Karađorđević s vladom došao u Banju Koviljaču, u Kur-salonu je proglašena mobilizacija.

Zapušteno... Unutrašnjost bunkera
Zapušteno... Unutrašnjost bunkera

Kvalitet

- Bunkere je vojska gradila kvalitetno, sa ciljem da izdrže bombardovanje, ali i da se u njima može provesti neko vreme. U vreme gradnje na tom mestu je bila gusta jelova šuma pa su bunkeri bili teško uočljivi. Betonskim mostićima bili su spojeni s hotelima kako bi kralj i njegova svita u slučaju opasnosti mogli brzo da budu prebačeni u sklonište. U bunkeru koji je bio preko puta „Hercegovine“, gde je kralj imao apartman, nalazila se i kapelica - piše prvi hroničar Banje Koviljače, meštanin Vladimir Vulović.

SramotaOKUPLJALIŠTE NARKOMANAKraljevi bunkeri pripadaju Direkciji za razvoj i upravljanje Banjom Koviljačom, a pre nekoliko godina su čišćeni i tada je uklonjeno više prikolica smeća. Planirano je bilo da na bunkerima budu postavljena vrata kako bi se sprečilo ulaženje radoznalaca. Umesto da budu pretvoreni u turističku atrakciju, danas služe kao javni toalet ili ih posećuju narkomani i skitnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track