(VIDEO) TRADICIJA NA DELU: Ovakva proslava Badnjeg dana prikazuje svu RASKOŠ SRPSKIH OBIČAJA
Foto: Printscreen YT/ RTV Pančevo

Pančevo

(VIDEO) TRADICIJA NA DELU: Ovakva proslava Badnjeg dana prikazuje svu RASKOŠ SRPSKIH OBIČAJA

Srbija -

PANČEVO - U mnogim krajevima u Vojvodini vraćen je običaj da badnjak do crkve nose konjanici.

U Gornjem gradu proslava Badnjeg dana počela je okupljanjem konjanika i fijakera na raskrsnici Sinđelićeve i Ulice Ive Kurjačkog, odakle je povorka prošla pored oba “gornjanska” krsta, i kroz centar grada stigla do Preobraženske crkve, gde je badnjak osveštan i u porti crkve zapaljen.

Do Preobraženske crkve u Gornjem gradu, badnjak je i ove godine, uoči Božića, stigao kočijama koje su vukli gornjanski konji. Po starim običajima, koji su se, pored Pančeva, zadržali u Kikindi, Kovilju i u još ponekom vojvođanskom gradu, Badnji dan je i prvi dan u godini kada konjari puštaju konje iz štala.

Konjanici su se okupili na raskrsnici Sinđelićeve i Ulice Ive Kurjačkog. Zajedno sa fijakerima u kojima su bili meštani Margite i sveštenici srpske pravoslavne crkve, odneli su badnjak do Preobraženske crkve. Na putu do “gornje” crkve, osveštana su oba “gornjanska” krsta - u Knićaninovoj i Ulici Svetog Save.

Nošenje badnjaka na konjima običaj je koji se prenosi s kolena na koleno, u porodicama koje se decenijama bave konjarstvom. Tradicionalno nošenje badnjaka do crkve organizovala je Skupština Mesne zajednice “Gornji grad” uz podršku Preobraženske crkve .

Konjanici su u povorci prošli i kroz centar grada, a iz Ulice vojvode Radomira Putnika uputili su se prema Preobraženskoj crkvi, gde je badnjak osveštan i zapaljen.

(RTV Pančevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track