Čađ glavni uzrok zagađenja vazduha u Zrenjaninu

Čađ glavni uzrok zagađenja vazduha u Zrenjaninu

Srbija -
Merenja pokazala da od 365 dana prošle godine čak 153 dana je prekoračena maksimalna dozvoljena granica, nekada čak i petostruko

ZRENJANIN - Sumpor-dioksid nije najveći uzrok zagađenja životne sredine u Zrenjaninu, već je to čađ, rekao je Dejan Jovanov, načelnik Odeljenja za poslove zaštite i unapređivanje životne sredine u tom gradu.

Komentarišući nedavno objavljene rezultate istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije, prema kojima je u Zrenjaninu i Elemiru prošle godine izmerena najveća koncentracija sumpor-dioksida, Jovanov je rekao da koncentracija tog gasa jeste relativno visoka, ali ne preko granice koje su predviđene pravilnicima.

On je naveo da maksimalna dozvoljena koncentracija sumpor-dioksida od 125 mikrograma po kubnom metru nije prekoračena.

Ono što jeste problem u gradu jesu mikročestice čađi od saobraćaja i iz domaćinstava.

Merenja su pokazala da od 365 dana prošle godine, za vreme praćenja stanja vazduha, čak 153 dana je prekoračena maksimalna dozvoljena granica, nekada čak i petostruko, rekao je Jovanov.

Po njegovim rečima, način za ublažavanje tog problema su "pametni semafori", po uzoru na onaj koji će uskoro biti postavljen kod Elektrotehničke i građevinske škole "Nikola Tesla".

Jovanov smatra da bi kvalitet vazduha u Zrenjaninu mogao da se poboljša i izmeštanjem teretnog saobraćaja iz grada, poboljšanjem javnog prevoza i gasifikacijom domaćinstava.

Povodom objavljenih rezultata istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije, sa Dejanom Jovanovim se sastao Aleksandar Marton, predsednik Skupštine Grada Zrenjanina.

"Propisi u oblasti zaštite životne sredine su dobri, ali pitanje je koliko se oni poštuju, kao i kakva je kaznena politika za njihovo kršenje. Svi zajedno možemo doprineti zdravijoj i čistijoj sredini i kriza ne sme biti izgovor, jer ništa ne košta da se na posao ide biciklom ili pešice što se već potencira u zemljama Evropske unije", rekao je Marton.

On je pozvao sve građane da se u subotu, 9. juna, pridruže akciji "Očistimo Srbiju" kojoj će se, kao i prethodnih godina, priključiti i grad Zrenjanin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track