ZA LEDOLOMCE NEMA ODMORA: Situacija na rekama čista narednih dana
Foto: Nebojša Mandić

Vodostaj opada

ZA LEDOLOMCE NEMA ODMORA: Situacija na rekama čista narednih dana

Srbija -

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da se jedan veći mađarski ledolomac nalaži na 700 metara od manjeg koji je zarobljen kod Daljske krivine i dodao da očekuje da on uskoro bude oslobođen.

"Očekujem da se tamo potpuno raščisti i da ledolomci "Sečanj" i "7", koji su usidreni u Apatinu krenu ka Beogradu i da u naredna dva - tri dana imamo čistu situaciju", rekao je Nedimović.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Dodao je da se ledolomci danima bore da očiste koridor od Apatina do Bogojeva, ističući da je pao nivo vode na Dunavu, te da je vodostaj za oko metar manji nego prethodnih dana.

"Imamo i 'Greben' i 'Bor' koji rade uzvodno od Djerdapa i u narednim danima imaćemo dobru situaciju", rekao je Nedimović.

LED NA DUNAVU: Iznajmljivanje ledolomaca od Mađara koštaće kao novi brod

Podsetio je dan je Srbija iskoristila međunarodni sporazum sa Mađarskom o slanju ledolomaca, ističući da su ljudi iz "Vojvodina vode" i "Srbijavode" danonoćno na rekama.

Foto: Desanka Nikolić
Foto: Desanka Nikolić

Nedimović je naznačio da je pod ledom u Srbiji 693 kilometara reka, na kojima je proglašena redovna odbrana od poplava, kao i još 110 kilometara reka na kojima je vanredna odbrana od poplava.

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Izdvojićemo novac za nabavku jednog ledolomca

Ministar je ponovio da je namera da se reši problem sa ledolomcima, navodeći da novi ledolomac košta između 3,5 i 4 miliona evra.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

"Ali, ledolomac nije keks, pa da može da se kupi u svakoj samoposluzi, morate da ga isprojektujete, da se on napravi. Mi smo pristupili tom poslu", rekao je Nedimović.

Bonus video

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track