PLEMENITO: Kikinda se odužuje Ranku Žeravici!
Foto: Marina Lopičić

Ovako se poštuju košarkaške legende

PLEMENITO: Kikinda se odužuje Ranku Žeravici!

Srbija -

Fondacija osnovana u čast legendarnog trenera uskoro će imati više sredstava zahvaljujući pre svega Rankovim zemljacima i glumcu Ivanu Bekjarevu

Ranko Žeravica, počasni građanin Kikinde i legendarni košarkaški trener, za života je, uvek i na svakom mestu, isticao privrženost rodnom Novom Miloševu, ali i Kikindi, u kojoj je proveo najlepše gimnazijske dane.Da se njegovi zemljaci s dužnim poštovanjem odnose prema velikanu naše i svetske košarke, potvrđuje ideja da Kikinđani pomognu Fondaciji „Ranko Žeravica“.- Ivan Bekjarev, naš poznati glumac, izvešće 1. februara u Narodnom pozorištu predstavu „Ekser“. Ceo prihod biće uplaćen Fondaciji „Ranko Žeravica“. Bekjarev je veliki navijač Crvene zvezde, ali i poštovalac Ranka Žeravice. Ovo je još jedna prilika da se odužimo čika Ranku, koji je isticao da je Kikinda za njega najlepši grad na svetu - kaže za Kurir Branislav Zrnić, član Skupštine KK Crvena zvezda i jedan od organizatora predstojeće pozorišne predstave.

Ne zaboravljaju... Branislav Zrnić, Milosav Reljin i Čedomir Žeravica
Ne zaboravljaju... Branislav Zrnić, Milosav Reljin i Čedomir Žeravica

Novomiloševčanin i Rankov sinovac Čedomir Žeravica otkriva da je Fondacija „Ranko Žeravica“ osnovana u martu prošle godine.- Urađen je idejni projekat za spomen-kompleks u Novom Miloševu. Predviđena je izgradnja košarkaškog terena, spomenik Ranku Žeravici, dečje igralište, kao i košarkaški teren. Ideja je da se svake godine organizuju revijalne utakmice, turniri i sportski kampovi. Kuća Ranka Žeravice biće pretvorena u muzej, a posetioci će moći da vide njegove predmete i stvari - navodi Žeravica.Milosav Reljin, košarkaški učenik, saradnik i dugogodišnji prijatelj Ranka Žeravice, potvrđuje da je on iznad svega voleo svoj rodni grad.- Ranko zaslužuje naše divljenje i pažnju jer je o Kikindi govorio biranim rečima. Za života je s velikom radošću prihvatio da Međunarodni basket mini-festival ponese njegovo ime. I u poznim godinama pronalazio je slobodno vreme da poseti Kikindu i druži se s decom. Naročito se ponosio kad je pre nekoliko godina proglašen za počasnog građanina Kikinde - ispričao je Reljin.

Ovako je za Kurir govorio ŽeravicaTRENER SAM POSTAO ZBOG PRAZNOG STOMAKAPut od dečaka iz Banata do medaljama ovenčanog trenera, koji je s uspehom vodio večite rivale, nekoliko inostranih klubova, ali i reprezentacije Jugoslavije i Argentine, nije bio lak.- Istina je da me je nevolja, tačnije prazan stomak, naterala da se prihvatim trenerskog posla i preuzmem žensku ekipu Radničkog. Igračice sam trenirao za ručak. Tačno je da mi je, u šali, svojevremeno drug Tito zamerio što sam kao trener u isti koš stavljao Ruse i Amerikance - prisetio se za Kurir svojevremeno Ranko Žeravica.

SAŠA UROŠEV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track