Slike Milana Konjovića na Šunka festu

Šunke i salaši

Slike Milana Konjovića na Šunka festu

Srbija -
Centralno mesto na izložbi pripalo je delu "Šunka", koje je nastalo 1930. godine

NOVI SAD - Izložbu slika Milana Konjovića "Šunke i salaši", koja je organizovana u okviru drugog po redu međunarodnog "Šunka festa", otvorena je u Master centru Novosadskog sajma.

Na izložbi je u četvrtak uveče predstavljeno 29 Konjovićevih dela nastalih u umetnikovim "pariskom periodu", od 1924. do 1932. godine, kada je formirao svoj ekspresionizam, zbog kojeg je danas jedan od najznačajnijih srpskih slikara.

Centralno mesto na izložbi pripalo je Konjovićevom delu "Šunka", koje je nastalo 1930. godine. U oktobru iste godine slika je bila izložena u Parizu, sa još jednom mrtvom prirodom, i naišla je na izuzetan odjek kod pariske kritike.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić istakao je na otvaranju izložbe da je šunka "ozbiljna namirnica" i predmet koji mnogo govori o nama."Nije uobičajeno da pravimo izložbe slika na ovakvim manifestacijama, ali mislim da je to dobro, jer čini da umetnost bude popularnija, a sajmovi sadržajniji. U tom spoju smo i pronašli dobar razlog da podržimo ovu izložbu i manifestaciju", rekao je Đurić. Ocenio je da je u pitanju "hrabar i dobar potez", koji bi i drugi trebalo da slede.

Izložbu slika Milana Konjovića "Šunke i salaši" posetioci mogu da pogledaju do 15. juna, a paralelno sa ovom izložbom u Srpskom kulturnom centru u Parizu odvija se izložba Konjovićevih dela, organizovana povodom stogodišnjice stvaralaštva velikog umetnika.

Na drugom "Šunka festu" učestvuje oko 150 izlagača iz Srbije, Crne Gore, Mađarske, Slovenije, Italije, Portugala i Nemačke, koji izlažu oko 1.000 komada šunki i pršuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track