Nove kante za smeće u Ubu

Plansko odnošenje đubreta

Nove kante za smeće u Ubu

Srbija -
Nabavljen i novi kamion "smećar", koji može da primi osam kubnih metara komunalnog otpada za šta je izdvojeno više od sedam miliona dinara

UB - Javno-komunalno preduzeće "Đunis" počelo je raspodelu novih kanti za smeće u širem centru tog mesta.

Najavljena je raspodela 2.200 kanti koje će zameniti dosadašnje manje kontejnere, a projekat finansira Evropska unija (EU), objavljeno je na opštinskom sajtu (www.opstinaub.org.rs).

Uvedeno je i plansko iznošenje smeća, jednom nedeljno iz svake ulice i pojedinih seoskih mesnih zajednica, pa ja nabavljen novi kamion "smećar", koji može da primi osam kubnih metara komunalnog otpada za šta je izdvojeno više od sedam miliona dinara.

Ubljani komunalni otpad odvoze na sadašnju deponiju, a ubuduće će to činiti na regionalnoj deponiji za 11 opština u selu Kalenić, kod Uba, koja će se graditi na devastiranom zemljištu površinskih kopova Rudarskog basena Kolubara.

U Kaleniću će otpad odlagati opštine Valjevo, Ub, Lajkovac, Mionica, Ljig i Osečina iz Kolubarskog okruga, Koceljeva i Vladimirci iz Mačvanskog okruga, kao i obodne beogradske opštine Obrenovac, Lazarevac i Barajevo.

Otpad sa te deponije koristiće se i kao energent za proizvodnju toplotne i električne energije u postrojenju koje će sa 145 miliona evra finansirati britanska kompanija Global interkontinental jutilitis (GIU).

Ubska opština ima "zlatni glas" u budućem upravljačkom sistemu Regionalne deponije s obzirom na to da se Kalenić nalazi na njenoj teritoriji, kao i sedište novoosnovane firme Eko-Tamnava, a saradnja s Britancima omogućiće i otvaranje 60 do 70 radnih mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja