IZVRŠITELJI KUCAJU, A POMOĆI NIOTKUDA: Brat i nepokretna sestra iz Niša tri godine žive bez struje
Foto: Printscreen N1

Bez ručka i tople vode

IZVRŠITELJI KUCAJU, A POMOĆI NIOTKUDA: Brat i nepokretna sestra iz Niša tri godine žive bez struje

Srbija -

NIŠ - Bez ručka, tople vode za pranje i kupanje - tako već tri godine izgleda život porodice Jojić iz Niša kojoj su isključili struju, iako je 45-godišnja Slavica teško bolesna i posle moždanog udara vezana za krevet. Porodici bez primanja na vrata su zakucali i izvršitelji, jer račune nemaju da plate.

Zbog duga za komunalne usluge na vrata Jojića došli su izvršitelji sa zadatkom da popišu i prodaju imovinu.

"Ne znam šta može, jer nema ništa da uzmu", kaže Slavicin brat Miodrag Jojić.

Na spisku su televizor, pokvareni zamrzivač, frižider. Zapravo i ne znaju šta od ovoga radi jer brat i sestra Miodrag i Slavica Jojić već tri godine žive bez struje.

Foto: Printscreen N1
Foto: Printscreen N1

"Tad mi je sestra šlogirana teško, jedva je ostala živa. Kad su je otpustili iz bolnice ja sam je doveo i posle nedelju dana su mi isključili struju", rekao je Miodrag.

Od tada on brine o sestri. Nekadašnji niški gimnazijalci, sada bolesni, bez posla i mogućnosti da rade, bez 30.000 dinara, koliko su im rekli da je potrebno da uplate da bi dobili struju. Na pitanje kako spremaju ručak, peru veš i kupaju se, Slavica odgovara: „Ma nikako, ne pitaj. Hladnom vodom, malo na radijator stavim da se umijem. Strašno“.

Kafu popiju kada im donesu komšinice koje ih obilaze.

"Oni su... ne da su dobri, nego su to dobre duše. On nema, ali će da ti da, ali da uzme od nekoga jedan dinar, taj će jedan dinar da vrati", kaže komšinica Marija Perić, vaspitačica u penziji.

Mesečmo imaju po 7. 000 dinara socijalne pomoći koju nisu tražili. Miodrag je tražio posao. Neki prijatelji iz gimnazijskih dana sada su na visokim funkcijama, ali ne uspeva da posao dobije ni preko veze.

Foto: Printscreen N1
Foto: Printscreen N1

"Da li verujete tri penzionerke dolaze da obilaze sestru moju. Drugari... kol'ko hoćeš, nema nikog sad. Neće da pozovu. Vi ste zvali dvaput, oni zovu dva puta godišnje i tolko ako me pozovu. Nemam ništa sad, ništa", žali se Jojić.

Njegova sestra Slavica kaže da se oboje bore, ali da novca nema.

"Šta ćeš da radiš? Potrošiš i... Ja kažem Mići mora, mora da ide", zaključuje Slavica.

Slika u prilogu iz Niša nije realna. Da bi se bilo šta videlo korišćen je reflektor. A kada se on ugasi, iako je podne, stan izgleda kao da je potpuni mrak.

(Gordana Bjeletić/N1)

BONUS VIDEO

(KURIR TV) DRAMA BEOGRAĐANKE JULIJANE VASIĆ: Hteli da je isele i UBIJU PSA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track