ŠUMOKRADICE HARAJU KIKINDOM: Lože i preprodaju i stoletne hrastove!
Foto: Saša Urošev

Prolaze bez kazne

ŠUMOKRADICE HARAJU KIKINDOM: Lože i preprodaju i stoletne hrastove!

Srbija -

U najugroženije lokacije spadaju Simićev salaš, okolina „Galada“, dok je u selima ovaj problem najizraženiji u Bašaidu i Mokrinu

Nečasnu rabotu da sekirama ili motornim testerama seku sve što im padne pod ruku, bahate šumokradice očigledno nemaju nameru da prekinu ni ove zime.Studeni januar samo je još više produbio problem zbog nelegalne seče stabala, u kojima Kikinda i okolina baš oskudevaju.

I pored višegodišnjih napora nadležnih gradskih službi, ovaj deo naše zemlje i dalje je slabo pošumljen. Tome je doprinela višedecenijska nebriga, praćena nekontrolisanom sečom i uništavanjem stabala. Ni prisustvo poljočuvara na terenu šumokradice ne sprečava u nameri da seku tek ojačala stabla, ali i hrastove stare pedesetak godina:- Samo od početka ove godine poljočuvari su registrovali više od 70 slučajeva nelegalne seče. Interesantno je da se takva stabla koriste za ogrev, ali nije zanemarljiv broj onih koji ih kradu, a docnije preprodaju. Za takve osobe nema zime. Biznis im cveta - ogorčeno konstatuje Imre Kabok, član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj.U najugroženije lokacije spadaju Simićev salaš, okolina „Galada“, dok je u selima ovaj problem najizraženiji u Bašaidu i Mokrinu.U prvim danima januara na Simićevom salašu, omiljenom izletištu Kikinđana, posečeno je nekoliko starih hrastova, visokih dvadesetak metara. Jednog drvokradicu poljočuvari i policajci su uhvatili dok je prevozio posečena stabla. Pretpostavlja se da je u bespravnoj seči učestvovalo više osoba. Činjenica da maksimalna kazna za bespravnu seču stabala iznosi 8.000 dinara ne obeshrabruje drvokradice, pa se oni često vraćaju nečasnoj raboti.

ObesniMOTORNOM TESTEROM NA POLICIJUDa prilikom pokušaja šumske krađe može da dođe i do opasnih situacija, svedoči slučaj koji se desio pre nekoliko godina. U blizini Simićevog salaša policijska patrola je u pokušaju šumske krađe zatekla trojicu Kikinđana. Jedan od njih je preteći motornom testerom pokušao da policajce spreči u obavljanju službenih radnji. Šumokradica kratkih nerava završio je u pritvoru.

SAŠA UROŠEV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track