BRDA SMEĆA, POLUPANI PROZORI I UNIŠTENO POKUĆSTVO: Migranti zauzimaju prazne kuće u okolini Subotice
Foto: Subotica.com

Za sobom ostavljaju haos

BRDA SMEĆA, POLUPANI PROZORI I UNIŠTENO POKUĆSTVO: Migranti zauzimaju prazne kuće u okolini Subotice

Srbija -

SUBOTICA - I pored svih uslova u Prihvatnom centru, veliki broj migranata dane i noći provodi na ulici, a spas od hladnoća pronalazi u praznim kućama u prigradskim naseljima na obodu grada.

Uglavnom ne prave veće probleme, ali iza sebe često ostave polupane prozore, uništeno pokućstvo i gomilu smeća. Međutim, Nataši Makaji-Mudroh ostaviće i januarski račun za struju, navodi portal Subotica.com.

Naime, po Natašinim rečima, grupa migranata je provalila u njenu vikendicu u Hajdukovu, razbila strujomer, uključila sklopku i ko zna koliko dugo se grejala na kvarcnu peć.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

- Komšije su nam 25. januara javile da je neko u kući, da je razbijen strujomer i da se sat vrti. Odmah smo iz Novog Sada krenuli i kada smo stigli oni su već izašli iz kuće i bez pardona, pet momaka je prošlo pola metra pored nas – priča Nataša.

- U kući smo zatekli horor, uništen nameštaj i gomilu smeća, sva drva su naložili, ali srećom napolju jer smo čuli da u drugim kućama lože i unutra.

Vlasnici vikendice su izvadili osigurače, zaključali kuću i otišli u nadi da se ovako nešto više neće ponoviti.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

- Oni su kupili nove osigurače i ponovo se uselili unutra. Sede na toplom i troše struju, a čim čuju zvuk automobila beže napolje – dodaje Nataša.

- Zvali smo policiju, ali nisu ništa mogli da urade jer ih nisu zatekli na licu mesta. Ovakve situacije su jako česte i ne znamo kome da se obratimo za pomoć. Ko će nam platiti račun za struju, refundirati troškove za krečenje i kupovinu nameštaja? Ko je odgovoran za uništvanje naše imovine?

Odgovor je potražen od nadležnih službi za pitanje migracija.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

- Svako ko pričini štetu na tuđoj imovini biće sankcionisan u skladu sa zakonima naše zemlje. Mi uvek brinemo o našim građanima, ali mora se i sa sigurnošću utvrditi da li su štetu zaista pričinili migranti – poručuje Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Građani treba odmah da pozovu policiju, kako bi ona na licu mesta mogla da reaguje, a ukoliko su zaista u potanju migranti odmah će se kontaktirati i Komesarijat za izbeglice.

(subotica.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track