(FOTO) MAČKAT JEDINO SELO U SRBIJI KOJI ŽIVI OD PRŠUTE: 17. Sajam suhomesnatih proizvoda
Foto: Zoran Šaponjić

Došli kupci sa svih strana

(FOTO) MAČKAT JEDINO SELO U SRBIJI KOJI ŽIVI OD PRŠUTE: 17. Sajam suhomesnatih proizvoda

Srbija -

MAČKAT – Mačkat je jedino selo u Srbiji koje živi od pršute, od slanine i od ovčijih stelja i to izgleda – ne loše! U centru sela, 17. godinu zaredom organizovan Sajam pršute, domaćini iz sela doneli su pod veliku belu šatru
kraj crkve naramke pršute, goveđe i svinjske, slanine, kobasica, ovčijih stelja, pa je mirisalo sve do Zlatibora...

Došli su i kupci, iz čitave Srbije, a pršuta, ko ima para, juče na Mačkatu i nije bila skupa – goveđa 1.600 dinara, svinjska 1.300, slanina od 500 do 900 dinara, čvarci 500, suva rebra – 700...

Bilo je i takmičenje najboljih proizvođača, tradicionalno. Najbolji su dobili zlatne medalje. Stručni žiri ocenio je da najbolju goveđu pršutu u selu suši Ilija Stojanović, najbolju svinjsku Miroslav Stojanović, najbolju ovčiju stelju Dragan Stojanović, domaću slaninu Radomir Šopalović, a domaću kobasicu Nikola Brković.

- Kakva su vremena, i nije godina loša, ne vredi se žaliti... Borimo se radimo, a koliko radimo, tako i živimo... – kaže Milojko Šopalović (80), domaćin iz Mačkata, koji pršutu suši već skoro pa pola veka. Milojko je zaokružio proces proizvodnje, kupuje telad, gaji ih dok ne dostignu 700 ili 800 kilograma težine, pršutu suši u svojoj sušari.

- Otac se bavio tim poslom, bavim se ja, nastaviće sin, i – hvala Bogu... Porodica živi od tog posla, nadamo se – biće bolje – kaže Milojko.

I porodica Dragana Stojanovića (30), njih šestoro, živi od proizvodnje pršute.

- Prodajem na pijacama u Bajinoj Bašti, Novoj Varoši, Ivanjici, i – preživljava se. Ko je ranije kupovao 10 kilograma pršute za slavu, sad kupi kilogram ili dva, nema para kod naroda. Da bi da Vlada imalo popusti, da bude više novca, bilo bi i nama bolje – kaže Dragan na čijoj su tezgi juče bile sve same mirišljave pršute, ovčije stelje, šarene slanine.

Praznik za oči...

Po prvi put na Mačkatu su juče bili i čuveni proizvođači autohtonog istarskog pršuta koji se na buri suši više od godinu dana.

- Probali smo i zlatiborsku goveđu pršutu, sjajna je... Mi smo u EU zaštitili preklo našeg istarskog pršuta, prodajemo ga širom EU, cena je 25 evra po kilogramu – kaže Goran Horvatin, načelnik opštine Tinjan iz Istre.

I u Tinjanu već godinama organizuju sajam pršute, prošle godine u dva dana bilo je 25.000 gostiju, juče su u goste pozvali i Čajetince, da dođu u Istru, druže se, razmene iskustva, da Istrani posavetuju Čajetince kako i oni da zašitite svoj proizvod, kako da se probiju na svetsko tržište.

Sajam pršute u Mačkatu juče je otvorio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović podsećajuči da je Mačkat največe selo u opštini sa najvećim brojem malih proizvođača.

Z. Š.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track