PROPALA LOVNA SEZONA: Zbog migranata otkazane brojne lovačke ture na severu Srbije
Foto: Zorana Jevtić

Velika šteta

PROPALA LOVNA SEZONA: Zbog migranata otkazane brojne lovačke ture na severu Srbije

Srbija -

SUBOTICA - Na severu Srbije otkazane su brojne lovačke ture zbog migranata, koji se u poslednje dve godine kriju i na prostoru Subotičke šume.

...Pored toga što su otkazane sve lovačke ture, migranti seku žičanu ogradu gatera, a kilometar te ograde košta 10.000 evra. Radnici Šumske uprave svakodnevno krpe ogradu i nadoknađuju štetu kako životinje ne bi izašle iz lovišta.

"Ove godine sve lovne ture su otkazane u našem lovištu zbog velikog prisustva migranata svakodnevnog koji se kreću u manjim ili većim grupama. Presecaju ogradu na žici gatara, znači u ograđenom lovištu, ulaze unutra. Tako da iz bezbednosnih razloga nismo u mogućnosti da odvijamo naše svakodnevne aktivnosti lova", istakla je za RTV Olivera Perkučin, šef Šumske uprave "Subotičke šume".

Na samo 800 metara udaljeni od granice između Srbije i Mađarske nalaze se migranti koji se nadaju da će ući u EU. U protekle dve godine jedno od mesta okupljanja migranata jeste i napušteni Sunčani salaš koji se nalazi u otvorenom lovištu "Subotičkih šuma".

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sledeća lovna sezona počinje od 15.aprila, to je lov na srndaća. U Šumskoj upravi kažu da trenutno nisu u mogućnosti da predvide da li će se lov odvijati svojim normalnim tokom zbog migranata, jer sve zavisi od njihovog kretanja i da li će biti prisutni u šumi.

Lovište "Hrastovača" se nalazi u naselju Makova sedmica kod Subotice. Otvoreno lovište "Subotičke šume" se prostire na 6.130 hektara, a ograđen prostor ima status posebne namene i prostire se na 530 hektara. Životinjske vrste koje su karakteristične za ovaj kraj su: mufloni, jelen lopatar i divlje svinje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track