LUDILO MOZGA: Šest dana robije za neplaćenu kartu u GSP!
Foto: Slađana Stojanović

Drakonske kazne za švercovanje

LUDILO MOZGA: Šest dana robije za neplaćenu kartu u GSP!

Srbija -

Bojan Cvijin iz Sremske Kamenice dobio rešenje suda za izdržavanje zatvorske kazne, umesto novčane od 6.000 dinara, jer su ga kontrolori pre dve godine uhvatili bez karte od 55 dinara

Bojan Cvijin (37) iz Sremske Kamenice umalo da ode na robiju zbog neplaćene autobuske karte od 55 dinara.

Kurir TV: Mere za bolju naplatu prevoza

Za Kurir objašnjava da je prekršaj napravio 2015. godine, kad je išao gradskim autobusom Sremska Kamenica - Novi Sad na razgovor za posao.- Kad sam se vraćao iz Novog Sada za Kamenicu, verujte mi nisam imao da kupim kartu, iako je 55 dinara. Bio sam tada bez posla, a imam porodicu i desetogodišnju ćerkicu. Uhvatila me je kontrola i odmah sam im rekao da nemam kartu i dao ličnu da pišu kaznu - kaže Cvijin. Dodaje da su kontrolori nakon toga ispisanu kaznu najverovatnije poslali komunalnoj policiji, ali je njemu, kako tvrdi, tek dve godine kasnije, tačnije, prošlog četvrtka, 16. februara, stiglo rešenje Prekršajnog suda da mu je novčana kazna od 6.000 dinara preinačena u zatvorsku, u trajanju od šest dana. Istovremeno mu je, kaže, stigao i nalog za odlazak na robiju, a da skandal bude veći, i rešenje i nalog sud je napisao još 19. oktobra 2016. godine.- Nisam mogao da verujem - umesto 55 dinara, treba toliki iznos da platim, pa čak i šest dana da provedem u zatvoru - kaže Cvijin u šoku. Dodaje da je odmah uplatio tih 6.000 dinara, iako sada radi od jutra do mraka kao vozač kamiona za malu platu da bi koliko-toliko mogao da izdržava porodicu.- Nisam mogao da dopustim da brukam porodicu, a pogotovo ne svoju ćerkicu. Ipak, razočaran sam u sve. Kuda ovo vodi, nemam pojma. Nisam nikome nosio uplatnicu kao dokaz da sam platio kaznu, neka samo dođu da me vode u zatvor - zaključuje Bojan ogorčeno.

Odluka gradskih vlastiPOOŠTRENO KAŽNJAVANJEPre dve godine u Novom Sadu je pooštrena kaznena politika prema ljudima koji se u gradskom prevozu voze bez karte ili odbijaju da je pokažu kontroli.Od 2015. godine, odlukom koja je usvojena na sednici Skupštine grada, kazna je 6.000 dinara, a podaci o građanima koji nemaju kartu dostavljaju se komunalnoj policiji, koja izdaje prekršajni nalog. Prema Zakonu o prekršajima, ukoliko se kazna plati u roku od osam dana, njen iznos se umanjuje za 50 odsto.

Slađana Stojanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track