NEPOKRETNA OD ROĐENJA, ALI JAKOG DUHA: Sve bismo dali samo da Nataša progovori!
Foto: Saša Urošev

Zrenjanin

NEPOKRETNA OD ROĐENJA, ALI JAKOG DUHA: Sve bismo dali samo da Nataša progovori!

Srbija -

Nataša Terzin (37) iz Zrenjanina očekuje da će, zahvaljujući ljudima dobre volje, sakupiti 9.500 evra za novi tretman matičnim ćelijama na klinici u Beču

Od najranijeg detinjstva prikovana za invalidska kolica i bez sposobnosti govora, Nataša Terzin (37) iz Zrenjanina veoma se raduje poseti svakom, pa i neznanom gostu. To pokazuje širokim osmehom i specifičnom komunikacijom s majkom Oliverom.Požrtvovana žena je ceo život posvetila čuvanju ćerke, koja od rođenja boluje od cerebralne paralize. Bolest ovoj Zrenjaninki nije slomila duh i veru da će jednog dana delimično ozdraviti, a majci Oliveri (60) i ocu Dragomiru (63) uspeti da kaže: „Hvala vam za sve“.

Mentalno čvrsta- Nataši je mentalno zdravlje u dobroj meri očuvano. Sve bismo dali da progovori i makar pokrene ruke. Ona ne može samostalno da čita i piše. Najveći deo dana provodi za računarom, na svom Fejsbuk profilu „Veliki borac Nataša Terzin“. Dnevno pošalje i do 200 apela za pomoć. Ražalosti je kad joj u toku dana niko ne pošalje humanitarni SMS - kaže za Kurir njena majka Olivera i nastavlja:- Nadamo se da ćemo, zahvaljujući ljudima dobre volje, uspeti da do 15. maja sakupimo 9.500 evra za novi tretman matičnim ćelijama na jednoj privatnoj klinici u Beču. S obzirom na Natašine godine, to joj je možda poslednja šansa da progovori i pokrene ruke - kaže Olivera.

Podrška... Nataša sa Darkom Lazićem
Podrška... Nataša sa Darkom Lazićem

Na klinici u Beču Nataša je prvi put bila 2014. godine, a novac su tada obezbedili mnogi znani i neznani ljudi, uključujući Grad Zrenjanin i Natašine omiljene pevače i grupe, koji su održali veliki humanitarni koncert.Ne može se sve od penzije- Suprug i ja od svoje penzije nismo u stanju da sami sakupimo toliki novac - iskrena je Olivera.Majka potvrđuje da je prvi tretman matičnim ćelijama dao izvesne rezultate:- Došlo je do pobošljanja uz vežbe s terapeutom. Svim srcem se nadamo da ćemo je odvesti u Beč. Nakon toga bi trebalo da usledi rehabilitacioni oporavak u jednoj klinici u Dubrovniku, gde se pomoću robotike radi sa ekstremitetima - kaže Olivera.

Saveti drugimaRODITELJI DA NE KLONU DUHOMRoditeljima koji imaju decu s cerebralnom paralizom savetujem da ne očajavaju i ne klonu duhom, kaže Natašina majka Olivera Terzin, koja je i sama prošla razne faze depresije.- Zamislite na tren da ne možete da ustanete, da se obučete i nahranite, bilo šta da izgovorite, da vam je jedina mogućnost da sedite i razmišljate... Uz svesrdnu pažnju i ljubav prema detetu, roditeljima poručujem da budu uporni s fizijatrijskim vežbama. Neka ne obraćaju pažnju kad se dete rasplače, jer oni će plakati kasnije - priča Olivera.

UplateKAKO POMOĆI NATAŠI TERZINUplate možete izvršiti na sledeće račune:Dinarski: 160-403149-25Devizni: 00-540-0000759.8Iban: RS35160005400000759898Možete poslati i SMS:Upišite 25 i pošaljite na 3030Cena poruke je 100 dinara sa PDV.Upiši human25 i pošalji SMS na 455, cena poruke: 10 chf

SAŠA UROŠEV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track