VINAVER UJEDINIO VLAST I OPOZICIJU U ŠAPCU:  Skupština Šapca juče bila jednoglasna
Foto: Promo

VINAVER UJEDINIO VLAST I OPOZICIJU U ŠAPCU: Skupština Šapca juče bila jednoglasna

Srbija -

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Šapca vodila se burna rasprava o 25 tačaka dnevnog reda. Međutim, za predlog Grada da se osnuje Fondacija “Stanislav Vinaver, podržali su svi odbornici u Skupštini.

Šabac je juče dobio Fondaciju za promovisanje demokratskih vrednosti, promovisanje i unapređenje kulture, umetnosti i obrazovanja koja nosi ime slavnog Šapčanina Stanislava Vinavera.Šabac je grad kulture, a Stanislav Vinaver deo kulturnog nasleđa. Vinaver nikada nije zaboravio da je iz Šapca i u Šabac se uvek vraćao s ljubavlju, a o Šapcu govorio sa fascinacijom i visoko cenio vrednosti koje je Šabac darovao srspkoj kulturi.Osnivanje fondacije koja nosi njegovo ime, za gradonačelnika Šapca je dug precima.- To je naš dug precima i pokoljenjima. Želimo da otvorimo vrata najumnijim ljudima čitave Srbije, da zajedno stvaramo bolji i lepši Šabac. Želimo da Šabac bude deo Evrope i uređenog sistema, i da deli vrednosti na kojima se temelje moderne i uspešne zajednice, kaže gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Osnivanjem Fondacije „Stanislav Vinaver“, Grad Šabac želi da doprinese promovisanju demokratskih vrednosti i izgradnji institucija, promovisanju ljudskih, građanskih i manjinskih prava i javnog informisanja.To će činiti organizovanjem tribina, književnih večeri, umetničkih susreta, izložbi, edukativnih radionica, iniciranjem i ostvarivanjem projekata u oblasti kulture, umetnosti, obrazovanja i zaštite ljudskih prava, kao i izdavanjem knjiga, časopisa, revija i publikacija.Stanislav Vinaver, erudita, književnik i prevodilac, „najevropskiji intelektualac u srpskoj kulturi“, rođen je 1. marta 1891. godine u Šapcu. Nije imao „ni kap srpske krvi“ ali je na šabačkoj kaldrmi „fantastično naučio svoj najmaternjiji nematernji srpski jezik“, koji je za njega bio rajski jezik.

U čast jednog od najznamenitijih Šapčana, prošle godine ustanovljena je nova manifestacija u Šapcu – “Vinaverovi dani evropske kulture”, koja se održava početkom aprila.- Grad Šabac želi da svake godine bude vinaverovska prestonica evropske kulture, da kroz Vinaverov duh govore sve one vrednosti kojima se on bavio i da se u ovoj sredini dešava susretanje srpske i ostalih kultura koje je Vinaver „unosio“ preko granice u Srbiju, poručuje gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track