LOPOVI TERORIŠU BANATSKA SELA: Provaljuju u kuće i dvorišta, iznose sve što im padne pod ruku
Foto: Shutter

Ne boje se kazni

LOPOVI TERORIŠU BANATSKA SELA: Provaljuju u kuće i dvorišta, iznose sve što im padne pod ruku

Srbija -

BAŠAID - U Bašaidu kod Kikinde poslednjih nedelja zabeležen je veliki broj provala i krađa po domaćinstvima. Provalnici skoro svakog dana odnose iz dvorišta hranu i životinje, a iz kuća u kojima trenutno niko ne stanuje odnose nameštaj, čak i sanitarije. Takođe, potpuno je posečen vetrozaštitni pojas u dužini od nekoliko stotina metara.

Bašaid je pitomo banatsko selo u kojem se meštani bave isključivo zemljoradnjom i stočarstvom, tako da su kobasice, šunke I druga hrana koja kao u izlogu visi po dvorištima svakodnevna pojava. To znaju i provalnici koji, pretpostavlja se, vrlo organizovano tokom noći odnose sve što im se nađe tog trenutka pod ruku.

"Odneli su mi 20 pari kobasica, dve šunke, pet tabli slanine, 18 kulena", kaže Mile Bunčić.

Njegov komšija Veljko Čolak kaže da žitelji Bašaida moraju da drže stražu.

Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

"Po tri, četiri puta izlazim tokom noći i gledam po dvorištu šta mi se učini sumnjivim. Situacija je vrlo nezgodna", dodaje Čolak.

Nije samo hrana na meti provalnika. Kako vreme prolazi, prilično su se osilili pa više ni nemare da li će ih neko spaziti tokom noći u tuđem dvorištu, a izgleda da su im posebna specijalnost kuće u kojima stanuju penzioneri.

"Selo je i uplašeno. U zadnjih mesec dana nema kuće u kojoj nije bilo provala. Svi se zaključavaju već u šest sati", veli Snežana Džajski.

"Imam baku koja stanuje nedaleko od moje kuće. Bili su joj već nekoliko puta. Ispraznili su joj kompletan frižider i zamrzivač. Ona spava, a oni u drugoj sobi šetaju po kući", kaže Goran Volarov.

Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada završe provale po kućama i dvorištima, još uvek nepoznati počinioci prelaze na obod sela i seču vetrozaštitnih pojaseva. Do sada je posečeno nekoliko stotina metara bagrema.

"Zakon dozvoljava da lopovi kradu. Oni su socijalni slučajevi, pa na sudu kada budu uhvaćeni ne mogu da izvrše nadoknadu. Čak mnogi od žitelja ne smeju da idu na sud jer se plaše šta će biti kasnije", kaže Zoran Petrović, predsednik Mesne zajednice Bašaid.

Bašaid nije jedino mesto na severu Banata u kojem se dešavaju krađe. Nedavno je zabeležen slučaj u Kikindi gde su posečeni voćnjaci, a slične krađe dešavaju se u Mokrinu i Novim Kozarcima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track