ESKALIRA PORODIČNO NASILJE U BANATU: Siledžije premlatile više od 100 žena
Foto: Shutterstock

Nasilnici sve opasniji

ESKALIRA PORODIČNO NASILJE U BANATU: Siledžije premlatile više od 100 žena

Srbija -

Broj registrovanih žrtava tokom 2016. porastao za čak 40 odsto. Nasilnici su mahom supružnici, bivši muževi ili vanbračni partneri, koji psihički urnišu i tuku supruge i decu

Nasilni muškarci u Kikindi i ovom delu Vojvodine očigledno ni u 2017. nemaju nameru da se okanu rđavih navika da nasrću na ukućane.- Ni nulti prag tolerancije koji je na snazi siledžije ne sputava da, pre svega žene i decu, psihički urnišu, zlostavljaju i biju - kaže Radislav Ivetić, direktor Centra za socijalni rad u Kikindi i dodaje da su počinioci na talasu nasilja naročito istrajavali tokom protekle godine, kad je evidentirano 109 žrtava nasilja u porodici, što je za oko 40 odsto više nego 2015.

Svi socijalni statusi- Tokom 2015. imali smo nešto manje procesuiranih slučajeva, i to 80, ali je struktura žrtava ostala nepromenjena. To su najčešće žene starosti između 40 i 50 godina. Na njih nasrću muškarci starosne dobi od 40 do 60 godina. Naša iskustva govore da je reč o nasilnicima svih profila i socijalnih statusa. Uglavom su to supružnici, bivši muževi ili vanbračni partneri, koji se ne libe da zlostavljaju i decu. U 19 slučajeva tokom 2016. godine žrtve porodičnog nasilja bila su deca - predočava Ivetić.Pošto u Kikindi još ne postoji sigurna kuća, nadležni su žrtve porodičnog nasilja upućivali u odgovarajuće ustanove u kojima su bili van domašaja nasilnih muškaraca.Sigurna dečja kuća- Jedno dete smestili smo u sigurnu dečju kuću u Novom Sadu. Dve žene i dete utočište su našli u sigurnoj kući u Zrenjaninu, dok su jedno vreme četiri žene i četvoro dece boravili u prihvatilištu kikindskog gerontološkog centra - navodi Ivetić.Značajnu kariku u zauzdavanju nasilja ima mobilni tim za prevenciju nasilja u porodici, formiran pre deset godina.- Zahvaljujući ovom timu mnoge žene i deca uspeli su da izađu iz začaranog kruga nasilja. Mobilni tim čine stručnjaci kikindskog Centra za socijalni rad, koji su dostupni 24 sata. Važno je istaći da sve nadležne ustanove u našoj sredini predano rade na prevenciji nasilja u porodici i zaštiti osoba koje su bile izložene fizičkom, psihičkom, pa i seksualnom zlostavljanju - kaže sociolog Milkica Momčilov.

Talas nasiljaJEDAN ŽENI PRETIO SMRĆU, DRUGI OŠAMARIO MAJKUNi tokom proteklog meseca nasilnici nisu mirovali. P. G. (45) iz Bašaida kod Kikinde policija je uhapsila jer je udario nevenčanu ženu i pretio joj smrću. S. J. (25) iz Kikinde lišen je slobode jer je ošamario majku, razbio staklo na vratima, a ukućanima pretio da će zapaliti stan.

Žrtve se ohrabrilePLJUŠTE TUŽBEŽrtvama porodičnog nasilja je na raspolaganju besplatna pravna podrška, koju finansira Grad Kikinda. Dobra je okolnost što žrtve slobodnije i u većoj meri prijavljuju nasilnike policiji. Otuda su i tužbe počele da pljušte. U 2014. je podneto 12 tužbi za zaštitu od nasilja u porodici. Već naredne godine bilo je 27. Tokom prošle godine 40 nasilnika je utuženo. Izdata su četiri naloga za iseljenje, 13 zabrana prilaska i 21 zabrana daljeg uznemiravanja.

Saša Urošev
Dnevne novine Kurir pokrenule su akciju "Stop nasilju" u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i sigurnom kućom. Akciju su podržale i brojne javne ličnosti, a u kampanji Kurira učestvovale su košarkašica Milica Dabović, glumica Kalina Kovačević, novinarka Nataša Miljković i pevačica Seka Aleksić. CECA RAŽNATOVIĆ: Prijavi nasilnika, ko god to bio...
Ovo je poruka PRETUČENE SEKE ALEKSIĆ: Izlaz postoji, potraži ga!
KALINA KOVAČEVIĆ: Nisi ničije vlasništvo!
Dabović: Prvi udarac nikada nije poslednji!
Novinarka Nataša Miljković je prihvatila da za potrebe kampanje odigra ulogu žrtve porodičnog nasilja i pošalje poruku svima koji ga trpe. "Ne čekaj da bude kasno! Ja sam Nataša Miljković i podržavam akciju Kurira. Stop nasilju", jasno je rekla naša poznata novinarka.
Ovim putem vas obaveštavamo da su u cilju sprečavanja nasilja svake vrste otvoreni i dežurni telefonski brojevi na koje svi građani ANONIMNO mogu da prijave nasilnike. BESPLATNI BROJ: 0800-011-011 (radnim danima od 10 do 19 sati) 011/3291-440, 011/2441-521, 011/2456-404 (radnim danima od 10 do 19 sati) 062/304-560 (vikendom i noću od 19 do 10 sati) 192 (MUP) 194 (HITNA POMOĆ) Sigurne kuće: Beograd (3) Kragujevac Niš Vranje Smederevo Pančevo Zrenjanin Novi Sad Sombor Sremska Mitrovica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track