Na festivalu na Paliću takmiči se 14 filmova

Od 14. do 20. jula

Na festivalu na Paliću takmiči se 14 filmova

Srbija -
Ovogodišnji dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji su glumac i producent Žan Mark Bar i kompozitor Zoran Simjanović

BEOGRAD - Na Festivalu evropskog filma na Paliću, koji će biti održan od 14. do 20. jula, biće prikazano 73 filma, od kojih 14 u takmičarskom programu.

Na konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci organizatori su rekli da će filmovi biti prikazani na više lokacija na Paliću u okviru Glavnog takmičarskog programa i selekcija "Paralele i sudari", "Mladi duh Evrope", novi švedski i mađarski film, "Eco Dox" i "Dečji program", a izdvojeni su i omaži za dobitnike nagrada "Aleksandar Lifka".

Ovogodišnji dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji su glumac i producent Žan Mark Bar i kompozitor Zoran Simjanović.

U čast laureatima, biće prikazani filmovi "Veliko plavenilo" Luka Besona iz 1987. godine, "Ples u tami" iz 2000. kao i "Miris poljskog cveća" Srđana Karanovića iz 1977. i "Tajvanska kanasta" Gorana Markovića iz 1985. Među filmovima koji će biti prikazani u takmičarskom delu su "Samo vetar" (mađarsko-francuska produkcija, 2012.), "Lena" (holandsko-belgijska produkcija, 2011), "Parada" Srđana Dragojevića i "Anđeoski deo" (Velika Britanija-Francuska, 2012).

Direktor festivala Radoslav Zelenović rekao je da Festival evropskog filma na Paliću ima jasno profilisanu koncepciju. "Problem mnogih festivala je to što nemaju jasno profilisanu koncepciju, ali festival na Paliću to ima", rekao je Zelenović.

Predsednik Saveta festivala Branislav Lečić pozvao je građane da dođu na festival jer će, kako je kazao, biti zanimljivih filmova i tema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track