Najnovije vesti

UŽASNO: Incest u Srbiji dozvoljen!
Foto: Shutterstock

Bruka i sramota: Pod hitno promeniti krivični zakonik

UŽASNO: Incest u Srbiji dozvoljen!

Srbija

Za razliku od brojnih zemalja u svetu i regionu, kod nas se ne kažnjava dobrovoljan odnos između punoletnih srodnika

Za razliku od SAD, Nemačke, Švajcarske, ali i zemalja u regionu - Hrvatske i BiH, u Srbiji se incest ne tretira kao krivično delo! U našoj zemlji i dalje, iako živimo u 21. veku, odnos između dva krvna srodnika, ukoliko je dobrovoljan, praktično je legalizovan!Naime, prema članu 197 Krivičnog zakonika Republike Srbije, krivično delo postoji samo ukoliko je došlo do polnog odnosa između punoletnog i maloletnog srodnika ili ako je u pitanju silovanje, što potpada pod potpuno drugi član.Kažnjivo s maloletnicima- Punoletno lice koje izvrši obljubu ili s njom izjednačen polni čin s maloletnim srodnikom po krvi u pravoj liniji ili s maloletnim bratom, odnosno sestrom, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina - navodi se u Krivičnom zakoniku RS.Psihijatar Milan Milić smatra da ovakva zakonska regulativa najbolje govori o paradoksalnosti srpskog društva.- S jedne strane imamo situaciju da se seksualni odnos između punoletnih krvnih srodnika, koji je civilizacijski neprihvatljiv, ne kažnjava, a s druge imamo drakonske kazne za obične saobraćajne prekršaje. Istina je da čovek nema biološku zabranu za incest, odnosno da ne oseća fiziološku reakciju kao prema stvarima koje, primera radi, neprijatno mirišu. Međutim, to nije model kojem bi trebalo da težimo i, kao u slučaju vršnjačkog i porodičnog nasilja, trebalo bi uvesti nekakve sankcije kako bi se društvo dovelo u red - smatra Milić.

Brojne traumeS druge strane, poznati advokat Toma Fila kaže da treba napraviti razliku između odnosa s maloletnim licem ili prinude i dobrovoljnog odnosa rođaka.- U svojoj karijeri imao sam dosta slučajeva incesta, odnosno prinude maloletnih lica na seksualni odnos. I to je strašno. Takve slučajeve bi trebalo najoštrije sankcionisati, jer zlostavljana deca imaju najstrašnije traume tokom celog života. Da li ćemo to u Krivičnom zakoniku zvati „incest“ ili „obljuba“, potpuno je nebitno - navodi Fila.On kaže da, s druge strane, dobrovoljni odnos punoletnih krvnih srodnika nije tema za pravo.- Pre Drugog svetskog rata bio je zabranjen i analni seks, pa je to bilo nemoguće dokazati. I u ovom slučaju teško je dokazati, ali ne samo to. Ako je odnos dobrovoljan, onda to nije nešto u šta bi pravo trebalo da zadire - zaključuje Fila.

Nemci odustajuNEMAMO PRAVA DA ZABRANIMODok se u Srbiji stručnjaci bore da incest uvedu u Krivični zakonik, nemački advokat Endrik Vilhelm smatra da bi Nemačka od toga trebalo da odustane. On kaže da je osnova zabrane incesta to što se smatra da takvo potomstvo ima genetske poremećaje. Međutim, prema njemu to nije dokazano.- Nije važno kako se mi osećamo, mi nemamo pravo to da zabranimo. Nemam pravo nikome da sudim, ili bar ne da ih šaljem u zatvor kako bi ih sprečio da se vole i imaju decu - objasnio je Vilhelm za magazin Njuzvik.

ČINJENICEU Nemačkoj je incest kao krivično delo uveden još 1973. godineU Hrvatskoj su stručnjaci 2010. razgovarali o tome da se incest ne tretira više kao krivično delo, ali to nije usvojenoU 78 odsto slučajeva seksualnog nasilja nad decom počinilac je član porodice, najčešće otacU 10,2 odsto slučajeva seksualno nasilje su počinila maloletna licaU proseku dete prvi put doživi seksualno nasilje sa pet godina i četiri mesecaSedam slučajeva incesta prijavi se nedeljno Incest trauma centru (ITC)

Ružica Kantar

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...