MALINARI NA MUKAMA: Mraz i sneg ozbiljno ugrozili rod malina
Foto: Zoran Šaponjić

Hvataju se za glavu, čekaju procenu štete

MALINARI NA MUKAMA: Mraz i sneg ozbiljno ugrozili rod malina

Srbija -

Stabljike su počele da listaju, pupoljci da se otvaraju, a palo je dva centimetra snega i temperatura se spustila na minus četiri stepena

U malinjacima u višim delovima Arilja i Ivanjice tek su krenuli prvi listovi i otvaranje pupoljaka, a sneg i mraz ozbiljno su zapretili ovogodišnjem rodu.

Tokom noći između nedelje i ponedeljka palo je i do dva centimetra snega, pred zoru se izvedrilo, temperatura se spustila i do minus četiri stepena, pa su malinari juče zabrinuto obilazili zasade tražeći da li je mraz ostavio traga.- U našem malinjaku jutros je osvanuo centimetar snega, temperatura je bila oko minus jedan, a da li je jutrošnji mraz ostavio traga, znaće se tek za dan dva. Malina je u ovoj fazi najosetljivija i ne bi bilo dobro da se jutarnji mraz ponovi - rekao nam je juče Goran Jovičić iz sela Bjeluša iznad Arilja.

Malinari u ovom kraju Srbije još pamte majski sneg od pre dve godine, kada je na olistale i iscvetale malinjake pao sneg, polomio izdanke i napravio ogromnu štetu.- Juče ja padala kiša, pa noćas sneg, jutros se to zaledilo, kolika je šteta, znaćemo za nekoliko dana. Naš malinjak je u osoju, pa je sreća što pupoljci još nisu krenuli. Najgore je što mrazeve najavljuju i za naredne noći - kaže Vidoje Dimitrijević iz Bjeluše, dok Dragan Vukajlović, malinar iz sela Dub kod Bajine Bašte, kaže da su veliki problemi bili i prethodnih meseci:- U našem kraju, na nadmorskoj visini od oko 600 metara, jutros nije bilo mraza ni snega. Međutim, ti malinjaci pretrpeli su veliku štetu zimus. Da li od januarskih mrazeva, kada je temperatura bila i do minus 25 stepeni, da li od bolesti, neki malinjaci uništeni su i do 60 odsto, u mnoge ljudi još nisu ušli, čekaju da krene vegetacija da bi znali koji se izdanci nisu osušili.Z. Š.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track