SARADNJA FIRME I FAKULTETA: Ko diplomira može da pravi stiropor!
Foto: Nada Harminc

Subotica

SARADNJA FIRME I FAKULTETA: Ko diplomira može da pravi stiropor!

Srbija -

Kompanija „Masterplast“ do jula će zaposliti još 150 radnika, a zahvaljujući ugovoru s univerzitetom, posao će davati svršenim studentima

Preduzeće „Masterplast“ potpisalo je ugovor s Univerzitetom Edukons, a zahvaljujući saradnji privrede i nauke, studenti će nakon završetka studija odmah dobiti posao u subotičkoj kompaniji za proizvodnju stiropora.- Prednost je na tržištu radne snage odmah dobiti obučene i kvalifikovane kadrove. Desetak studenata je već na praksi, a „Masterplast“ upošljava 400 radnika. Do jula ćemo zaposliti još 150 ljudi u novom pogonu. Na tom univerzitetu smo i ja i supruga sticali edukaciju, jer kako je preduzeće raslo, nije bilo dovoljno što smo inženjeri, postali smo i ekonomisti, računovođe, a to smo omogućili i našim saradnicima - ističe Tivadar Bunford, vlasnik preduzeća.Prof dr Aleksandar Andrejević, rektor Univerziteta Edukons iz Sremske Kamenice, kaže da je taj ugovor presedan u praksi visokog obrazovanja.- Ugovor s „Masterplastom“ menja tržište radne snage. Vlasnike različitih firmi uvodimo u Savet direktora fakulteta. Prilagodićemo obrazovne programe da bi bili životni i realni, da studenti posle studija odmah počnu da rade u tim kompanijama - kaže rektor Andrejević.On ističe da je namera da privredu uvuku u univerzitet, a privrednici će imati status fondatora.- Studenti će tako još na fakultetu steći osnovna znanja o proizvodnji kroz praksu - rekao je rektor.„Masterplast“ realizuje godišnji promet na tržištu Srbije od oko 10 miliona evra, a na tržište Albanije isporučuje robu vrednu 500.000 evra, istakao je vlasnik Bunford.

Praksa obaveznaPOSAO U NOVOM POGONUTrenutno je na praksi u „Masterplastu“ desetak studenata.- Investicijom od 5,5 miliona evra počeli smo pre devet godina proizvodnju stiropora, pokrivamo tržišta od Luksemburga do Albanije, čitavu Srbiju, Hrvatsku i Mađarsku. Ušli smo u investiciju od 8,4 miliona evra, a do 15. jula otvaramo novi pogon, pa će „Masterplast“ imati 550 zaposlenih - kaže Bunford.

Nada Harminc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track