Književna nagrada "Mika Bračinac" 750 dolara
Foto: KURIR

Konkurs

Književna nagrada "Mika Bračinac" 750 dolara

Srbija -
Tema je "Sve što više vreme teče daljina mi teže pada", a pravo učešća imaju istraživači srpske baštine, pisci i novinari, koji stvaraju na srpskom jeziku

JAGODINA - Asocijacija "Projekat Srpske kulture" iz Jagodine raspisala je konkurs za nagradu "Mika Bračinac" za najbolje književne radove u prozi, poeziji i aforizmima.

Tema je "Sve što više vreme teče daljina mi teže pada", a pravo učešća imaju istraživači srpske baštine, pisci i novinari, koji stvaraju na srpskom jeziku, izjavio je direktor projekta novinar i književnik Nikodije Spasić.

"Autori mogu da konkurišu samo sa jednim tekstom - jedan prozni sastav do dve stranice, jedna pesma ili jedan aforizam, u tri primerka potpisan šifrom čije je razrešenje u posebnoj koverti", rekao je Spasić.

Konkurs je otvoren do 20. avgusta, a radove treba slati na adresu Nikodije Spasić, ul Mike Alasa E 2/5 Jagodina.

Proglašenje dobitnika i uručenje nagrade, koja ove godine iznosi 750 dolara, biće 22. septembra u Paraćinu u restoranu Televizije "Kanal M".

Biće dodeljene tri nagrade za prozu po 300, 200 i 100 dolara, jedna nagrada za poeziju od 100 dolara i jedna za aforizam od 50 dolara.

Spasić je podsetio da je nagrada "Mika Bračinac" ustanovljena i prvi put dodeljena 2010. godine. Nagradu i ceremoniju uručivanja obezbeđuje Srbin pod pseudonimom Mika Bračinac koji živi u SAD.

Mika Bračinac je "naš čovek, koji se davnih godina uputio u Ameriku sa nadom i čežnjom da se vrati u zavičaj, u rodnu Srbiju. On je radnik, novinar pisac, veoma uvažavan u srpskoj dijaspori u SAD i finansijer projekata koji istražuju srpsku dijasporu", kazao je Spasić.

Prvi dobitnik ove nagrade bio je Spasić za "Srpsku mirovnicu svetu", a lani su je podelili Vitomir Rudolf iz Senjskog Rudnika i Miroslav Simic iz Dragova kod Rekovca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja