NAČELNICA NIŠKE INSPEKCIJE RADA ZA KURIR: Za SAMO 1 DAN otkrivena 123 NEPRIJAVLJENA GRAĐEVINCA
Foto: M.M.

Otkriveno 949 neprijavljenih radnika

NAČELNICA NIŠKE INSPEKCIJE RADA ZA KURIR: Za SAMO 1 DAN otkrivena 123 NEPRIJAVLJENA GRAĐEVINCA

Srbija -

NIŠ - Za prva tri meseca ove godine Inspekcija rada Nišavskog okruga otkrila je 949 neprijavljenih radnika od kojih za samo jedan dan čak 123 građevinca.

Načelnica Inspekcije rada, Milica Kitanović Ljujić, kaže da je najčešći izgovor poslodavaca za angažovanje radnika bez pravnog osnova, tzv. probni rad. Osim u građevini, najveći broj neprijavljenih radnika je u trgovinskim radnjama gde smo imali 67 slučajeva, zatim na stovarištima gde smo zatekli 34, pa u cvećarama gde smo otkrili 21 radnika na "crno", u tekstinoj delatnosti gde je bilo njih 18 i u domovima za stare gde je zatečeno devetoro bez ugovora o radu.

Milica Kitanović Ljujić (Foto: M. M.)
Milica Kitanović Ljujić (Foto: M. M.)

- Poslodavci se uglavnom izgovaraju „probnim radom“ što ne prihvatamo kao opravdanje za neprijavljivanje radnika jer zakon eksplicitno zahteva da radnici i tokom probnog rada moraju imati ugovor o radu - objašnjava Kitanović Ljujić.

S obzirom na to da je ove godine akcenat stavljen i na borbu protiv sive ekonomije, Inspekcija rada se angažovala i na otkrivanju neregistrovanih radnji.- U istom periodu otkrili smo 26 radnji otvorenih bez pravnog osnova. Najčešće su u pitanju trgovina, automehaničarska delatnost i perionica a teritorijalno, najviše ih ima u Durlanu i u Panteleju.

Napominjem, da navodi da je „lokal u prijemu“ ne amnestiraju vlasnika od kažnjavanja - kaže načelnica Inspekcije rada i naglašava da je zbog kršenja propisa iz nadležnosti inspekcije rada

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14h UŽIVO: Šta je Tomislav Nikolić poručio studentima koji protestuju?

(M. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track