MESTO GDE SE UPOKOJILA ŽENA STEFANA NEMANJE: Obnova najstarijeg srpskog hrama
Foto: Biljana Roganović

Kuršumlija

MESTO GDE SE UPOKOJILA ŽENA STEFANA NEMANJE: Obnova najstarijeg srpskog hrama

Srbija -

Promocijom knjige „Proročanstvo Nemanjine žene - Sveta Anastasija“ Dragana Damjanovića i molebanom na temeljima Crkve Presvete Bogorodice započet veliki poduhvat

Veličina Ane, supruge prvog srpskog vladara Stefana Nemanje, polako, pre svega zahvaljujući novinaru i piscu Draganu Damjanović, ali i Srpskoj kraljevskoj akademiji naučnika i umetnika, dobija na značaju.

Priznanje...   Episkop Teodosije  i predstavnica AMG
Priznanje... Episkop Teodosije i predstavnica AMG

U petak u Kuršumliji predstavljena je knjiga „Proročanstvo Nemanjine žene - Sveta Anastasija“ Dragana Damjanovića, a cilj je da se sakupe sredstva za obnovu Hrama Presvete Bogorodice u Kuršumliji, u kom je Ana, kasnije monahinja Anastasija, provela poslednje godine života i upokojila se. Ovo je najstariji hram u Srbiji, koji je sagrađen početkom 12. veka, i bio je poklon Anastasijinog oca, vizantijskog cara, zetu Stefanu Nemanji.

Promocija je održana na više mesta i predstavljala je duhovni i svečani čin kojem je prisustvovao raško-prizrenski i kosovsko-metohijski episkop Teodosije, članovi SKANU, dobitnici priznanja „Sveta Anastasija“ i građani.

Sveta Anastasija
Sveta Anastasija

Na temeljima ovog najstarijeg hrama srpske duhovnosti i države održan je moleban, priznanja su osveštena u Hramu Svete Trojice, a multimedijalno predstavljanje knjige u svečanoj sali opštine Kuršumlija. Dramatizacija delova romana urađena je zahvaljujući glumicama Ani Sakić i Katarini Jovanović, a duhovne pesme pevala je Marija Nikolić.- Ovaj trenutak važan je za srpsku istoriju i crkvu i predstavlja duhovni čin koji nas vraća korenima. Obnova znači život u svetinji, monahe i vernike i bez duša ljudskih hram ne postoji - kazao je episkop Teodosije.

Veoma čitana... Damjanović potpisuje knjige
Veoma čitana... Damjanović potpisuje knjige

Stefan Nemanja je krenuo iz Kuršumlije sa sinom Svetim Savom da širi pravoslavlje.- Zahvaljujem svima koji su podržali našu ideju da se hram obnovi i ovo su prvi koraci ka tome - kazao je autor knjige „Proročanstvo Nemanjine žene - Sveta Anastasija“ Dragan Damjanović.

 Osveštenje...   Moleban ispred hrama
Osveštenje... Moleban ispred hrama

Knjiga ima sedam izdanja i u izuzetno je čitana. Damjanović se odrekao dela prihoda od prodaje zarad obnavljanja hrama, a kompleti su poklonjeni školama u Kuršumliji.

Doprinos izgradnjiPriznanje Adrija MedijiU svečanoj sali opštine Kuršumlija nagrađeni su svi pojedinci i institucije koje su svojim radom podržali inicijativu obnove Hrama Presvete Bogorodice u Kuršumliji. Nagradu sa likom Svete Anastasije dobila je i „Adrija medija grupa“. Nagradu je predstavniku AMG, kao i ostalim laureatima, uručio prof. dr Mirko Kerkez, predsednik Naučnog saveta SKANU.

BILJANA ROGANOVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track