NE ŽELE AZILANTE U KOMŠILUKU: Subotičani oštro protiv stanova za migrante

Strah od incidenata

NE ŽELE AZILANTE U KOMŠILUKU: Subotičani oštro protiv stanova za migrante

Srbija -

SUBOTICA - Pažnju subotičke javnosti prethodnih dana privukla je vest o izgradnji objekata za smeštaj migrantskih porodica. Objekti treba da se grade u sklopu jednog od domove Geronotološkog centra, čiji nadležni tvrde da neće biti trajnog nastanjivanja migranata, dok se stanari ulice u kojoj se nalazi taj objekat oštro protive bilo kakvom nastanjivanju izbeglica u njihovom komšiluku.

Uređena zelena površina doma Gerontološkog centra u ulici 27. marta od jeseni će biti mesto doma za izbegličke porodice koje zatraže azil u Srbiji. Do tada se očekuje izgradnja šest objekata u nizu, površine od po 44 kvadrata, gde će izbeglice imati mogućnost smeštaja. Na prisustvo migranata u njihovom okruženju ne gledaju blagonaklono stanovnici ove ulice.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Nećemo smeti ni po danu biti u kući, a kamo li naveče. Kako da legnem mirno spavati, a meni tu gomila tih migranata", kaže Subotičanka Jovanka Lazarević.migranti izbeglice suboticaRTV (Boris Šuman)"Uopšte nam se ne sviđa, zato što vi i sami znate šta se dešava u okolini nas, u Hajdukovu i Bačkim Vinogradima, ima puno provala, sve uništavaju", dodaje njen komšija, Lajoš Jurčak.

"Ja želim mir u ovoj ulici kao što je i do sada bio, želim da živimo mirno, i mi i naša deca i svi uopšte građani", ističe Svetlana Pragaj.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Rukovodstvo Gerontološkog centra odbacuje mogućnost trajnog naseljavanja izbeglica, i navodi da će objekti tokom perioda od godinu i po dana služiti za njihov privremeni smeštaj, posle čega će ostati u vlasništvu ovog centra."Isključiva namena objekata je za privremeni smeštaj takvih lica, a kasnija namena objekata, nakon isticanja trajanja projekta od 18 meseci, jeste da ostanu Gerontološkom centru Subotica za stanovanje uz podršku", napominje Petar Balažević, direktor Gerontološkog centra.

U toku je javni uvid u urbanistički projekat budućeg objekta, dok se početak gradnje očekuje na leto. Objekat projektovane vrednosti od 30 miliona dinara gradiće se sredstvima Kraljevine Norveške, a moći će da ga koriste isključivo oni koji su zatražili azil u Srbiji.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Podsetiću vas da je tih lica u Srbiji veoma, veoma malo jer niko od ovih migranata, na koje ljudi obično pomisle, ni ne žele da ostanu u Srbiji, tako da će se ti objekti koristiti za potrebe Gerontološkog centra, a ukoliko se pojavi urgentna potreba i ukoliko bude potrebe, za smeštaj majki sa decom ili maloletnih migranata, taj kapacitet će tako i biti stavljen na raspolaganje", kaže Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Izgradnja objekata za smeštaj migranata izazvala je negativne reakcije i na društvenim mrežama i internet portalima, a oglasio se i Pokret Dveri koji tvrdi da ovim počinje naseljavanje Subotice migrantima.

(B.Šuman/RTV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track