MISTERIJA: Nišlije usmrdeo oblak!
Foto: Shutterstock

Digla se uzbuna u gradu na Nišavi

MISTERIJA: Nišlije usmrdeo oblak!

Srbija -

U gradu su se osetila jaka sumporna isparenja, a uplašeni građani su alarmirali Hitnu pomoć, policiju, meteorologe i Centar za uzbunjivanje

Miris koji je podsećao na sumporna isparenja osetio se tokom jučerašnjeg prepodneva u većem delu Niša, što je izazvalo zabrinutost građana.U isto vreme uočen je oblak koji se zbog atmosferskih prilika spustio veoma nisko, pa se pretpostavlja da je on doneo zagađenje. Zvaničnog objašnjenja šta se desilo zasad nema, a kako saznajemo, nadležne službe uveliko rade na razrešavanju misterije koja je uznemirila Nišlije.- Izašao sam ispred kuće i odmah osetio neuobičajen miris vazduha. Prvo sam pomislio da je neko šenlučio zbog prvomajskih praznika, jer sličan miris nastaje prilikom sagorevanja baruta. Međutim, bilo mi je čudno jer nisam čuo nikakvu pucnjavu. Zabrinuo sam se, pozvao sam policiju, Centar za obaveštavanje i uzbunjivanje, pa i Meteorološku stanicu, ali niko nije umeo da mi objasni šta se desilo - kaže jedan građanin koji je bio svedok ovog nesvakidašnjeg događaja.U Hitnoj pomoći potvrđuju da su primili veći broj poziva građana koji su se žalili na zdravstvene tegobe izazvane misterioznim zagađenjem.- Ljudi su se žalili da osećaju štipanje u očima, da ih grebe grlo prilikom disanja, te da se oseća nekakav čudan miris u vazduhu. Posavetovali smo ih da zatvore prozore i da ne izlaze iz kuća dok se ne vidi o čemu je reč. Da bismo znali šta da kažemo građanima, pozvali smo policiju i Hidrometeorološki zavod, ali ni oni nisu imali podatke. Kazali su da će se obaviti uzorkovanje vazduha i da će ispitati šta se dešava - kaže Mersid Malagić, šef dežurne ekipe niškog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.Kako saznajemo, ni u Nišu a ni u ovom delu Srbije nije prijavljen nikakav hemijski akcident, niti nekakav drugi izvor zagađenja koji bi objasnio misteriju.- Taj oblak za koji verujemo da je izazvao zagađenje nad gradom se zadržao oko pola sata, a zatim je nastavio da se kreće dalje ka jugu. Moguće je da je on u atmosferi bio duže, da je došao i iz susednih zemalja a da se njegov uticaj manifestovao nad našim prostorima - kažu naši sagovornici uključeni u istragu.

Policija uključenaU NIŠU NEMA ZAGAĐIVAČA, NE ZNA SE ŠTA SE DESILOPolicija i Uprava za vanredne situacije odmah su ispitali moguće veće zagađivače, uključujući i železnicu, ali nikakvu potvrdu da su oni odgovorni za ono što se juče desilo u Nišu nisu dobili.Niš, inače, nema hemijsku industriju, tako da je kvalitet vazduha zadovoljavajući. Gradska toplana umesto mazuta koristi gas, baš kao što to čini i Klinički centar, koji je važio za jednog od najvećih zagađivača.

Milica Milovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track