UGINUO TOLSTOLOBIK I ŠARAN: Pomor ribe u Molinskom kanalu
Foto: Saša Urošev

UGINUO TOLSTOLOBIK I ŠARAN: Pomor ribe u Molinskom kanalu

Srbija -

KIKINDA - Tužno je prethodnih dana delovao Molinski kanal kod Bašaida. Zabrinuti meštani su uginuće ribljeg fonda uočili i prijavili krajem aprila nadležnim inspekcijama.

Kad su inspektori Odeljenja za kontrolu zaštite korišćenja prirodnih dobara i ribljeg fonda Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine izašli na teren, u vodi su zatekli samo sitnije primerke na površini, ali ne i veću ribu.

Svedoci su inspektorima ispričali da je uginuo velik broj tolstolobika, šarana i karaša između 700 grama i kilograma. Gde su veći primerci završili nije poznato, ali se ne isključuje mogućnost da su ribu meredovima pokupile i odnele osobe iz Bašaida:

-Pretpostavka je da se na površinu riba podigla usled nedostatka kiseonika na većoj dubini. Kako nije zatečena uginula riba, ne možemo da odredimo tačan uzrok uginuća. U ovom periodu godine se uginuća često dešavaju - kaže Nemanja Ivanović, načelnik Odeljenja za kontrolu, zaštitu i korišćenje prirodnih dobara i ribljeg fonda i nastavlja:-Do toga dolazi zbog niskog vodostaja reka i kanala, usled manjka padavina, ali i neadekvatne primene pesticida čije ostatke nesavesni poljoprivrednici ispuštaju u vodu. Ne treba zaboraviti ni virusna oboljenja ribe- ukazuje Ivanović.

Nadležni su utvrdili da u blizini ne postoje industrijski objekti koji ispuštaju otpadne vode u kanal i da je ovo prva prijava uginuća riba na tom lokalitetu. U Molinski kanal se uliva meliracioni kanal “N 1”koji prikuplja atmosfersku vodu iz Bašaida, pa je, kako kažu, teško moguće utvrditi da li zagađenje potiče iz sela.Sve bi trebalo da bude jasnije kad se uzorkuje voda i obave analize. Interesantno je da je pre nekoliko dana mrtva riba uočena i u delu Banatovog kanala kod Kikinde. Na nekim mestima se i u sredu mogla videti uginuli primerci. U tom delu kanala ranijih godina je već dolazilo do pomora riba.S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track