EKSKURZIJA IZ PAKLA, VIRUS POKOSIO OSNOVCE NA DIVČIBARAMA Roditelji tvrde da je kriva hrana u hotelu
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Novosadski školarci masovno oboleli

EKSKURZIJA IZ PAKLA, VIRUS POKOSIO OSNOVCE NA DIVČIBARAMA Roditelji tvrde da je kriva hrana u hotelu

Srbija -

NOVI SAD - Novosadski osnovci iz škola "Petefi Šandor" i "Miloš Crnjanski", koji su krajem aprila i početkom maja boravili na ekskurziji na Divčibarama, oboleli su od dva tipa virusa koji su doveli do mučnine, proliva i drugih simptoma.

Kako za 021 kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, a nakon prijave roditelja da su im se deca potrovala hranom u hotelu u kojem su boravili, analize su pokazale prisustvo Noro i Astro virusa u stolicama mališana, a na osnovu hronološke distribucije pojave simptoma kod obolelih, pretpostavlјa se da se epidemija širila kontaktnim putem. Zvanično je prijavljeno 33 obolele dece iz pomenutih škola, ali prema dosadašnjim saznanjima nadležnih i Instituta, dobijenim tokom epidemiološkog ispitivanja, broj dece koja su imala zdravstvene tegobe je daleko veći i broji čak 106 dece iz obe škole.

Divčibare (Foto: Youtube Printscreen)
Divčibare (Foto: Youtube Printscreen)

"Bolest je bila lakog kliničkog toka, a dominirali su mučnina, bolovi u stomaku, povraćanje i proliv. Od lekara koji su bili u pratnji učenika dobijen je podatak da su se prve tegobe kod jednog broja obolele dece javile već u toku puta i nakon dolaska na Divčibare, da bi najveći broj obolelih bio registrovan 1. maja, četvrtog dana boravka. Od ukupno 13 uzoraka stolice obolelih koji su dostavlјeni u Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlјe Vojvodine, laboratorijskom ispitivanjem je u 10 uzoraka stolice utvrđeno prisustvo Noro virusa, a u dva uzorka i Noro i Astro virusa. Jedan broj stolica se još uvek ispituje", navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Dodaju da su o svemu obaveštene nadležne inspekcijske službe Zavoda za javno zdravlje Valjevo, a s obzirom na to da je istraga u toku, osoblјu škola će biti date preporuke za sprečavanje širenja infekcije/epidemije u kolektivu. Dok istraga traje, roditelji zaražene dece još više su ohrabreni da otkriju šta se dogodilo njihovoj deci.

Nekoliko majki čija su deca zaražena virusom kažu da je "jasno da su deca obolela u odmaralištu kao i "da je osoblje hotela učinilo sve u svojoj moći da se incident zataška". Međutim, one terete i lekarku koja je s njima došla na ekskurziju i koja nije na vreme prijavila tegobe kod dece, što je uticalo na to da širenje virusa bude masovno. Da nadležna lekarka nije prijavila tegobe potvrđuje i načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Valjevo dr Biljana Rajković.

Kako kaže, konkretno je bila u pripravnosti za vreme praznika, kad je ekskurzija izvedena, da reaguje na terenu po prijavi, ali je iz neobjašnjivih razloga inicijativa lekarke izostala i nijedan uzorak nije mogao da bude pravovremeno uzet. Inače, dr Rajković potvrđuje da i nova grupa dece koja boravi na Divčibarama u odmaralištu ima tegobe. Grupa je iz južne Srbije.

Podsetimo, mališani dve novosadske osnovne škole vratili su se sa ekskurzije sa virusom, dok je jedna devojčica hospitalizovana za vreme boravka na Divčibarama i po nju je došla majka. Menadžerka hotela rekla je za 021 da su lekari koje su agencije angažovale da budu u pratnji dece, kao i doktorka pedijatar u Valjevskoj bolnici, pregledali decu i zaključili da se radi o virusu, te da hotel nije odgovoran.

(Radio 021)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Da li je za Srbiju interesantan gasovod Turski tok?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track