TORTURA U BOSUTU Ilija Jovanović: Sina mi nastavnica zove retardiranim Bosancem
Foto: Mitrovica Info

Podneo prijavu protiv direktora

TORTURA U BOSUTU Ilija Jovanović: Sina mi nastavnica zove retardiranim Bosancem

Srbija -

BOSUT - Ilija Jovanović, roditelj maloletnog M.J, učenika osnovne škole „Branko Radičević“ u Bosutu, podneo je krivičnu prijavu protiv direktora škole Aleksandra Umetića.Kako navodi, razlog se nalazi u vređanju i psihičkom maltretiranju njegovog deteta.

Po rečima Ilije Jovanovića, sve je počelo kada je njegovog sina od 12 godina izvređala nastavnica fizičkog vaspitanja, Jelena Antić, nazivajući ga, pred drugom decom, „retardiranim Bosancem“ i provocirajući ga pitanjima tipa „Jesi li ti normalan?“. Navodno, dete nije umelo da odradi postavljeni zadatak s loptom.Sličnu torturu, od strane iste nastavnice, doživeo je i D. N, još jedan učenik iz razreda.Posle nekoliko dana, povodom tog incidenta Aleksandar Umetić, direktor pomenute osnovne škole, poziva oba učenika u svoju kancelariju na razgovor. Tom prilikom je, po rečima svedoka higijeničarke Jasmine Stanisavljević, koja se u to vreme nalazila u školskom hodniku, vikao na decu, upotrebljavajući pritom najvulgarnije psovke, u kojima spominje majke prisutnih učenika, i udarao rukom po tabli kancelarijskog stola. Higijeničarka Stanisavljević je i policiji potvrdila da je direktor vikao na decu. Takođe je dodala da je izgledalo kao da je direktor tom prilikom bio pod uticajem alkohola.

O ovom slučaju jedan od roditelja, Ilija Jovanović, kaže za Mitrovicu info: - Pošteno radim u Metalferu i nadležni imaju samo reči hvale za mene. Zar sam zaslužio, ja koji teškom mukom zarađujem za koru hleba, da doživim da gledam svoje zastrašeno dete da ima traume i boji se da ide u školu? Na pitanje da li je prosvetna inspekcija utvrdila direktorovu krivicu, Ilija odmahuje rukom: - Prosvetna inspekcija je uzela izjave, ali ja još nisam dobio odgovor na pitanje zašto moje dete treba da bude diskriminisano jer sam ja poreklom iz Bosne. Da li zbog toga treba da trpi psihičko nasilje i zlostavljanje? Razredni starešina pomenutog deteta, Nikolina Crnobrnja, kao i školski psiholog, tvrde da je direktor sve radio po zakonu, ali higijeničarka Jasmina Stanisavljević negira njihove tvrdnje izjavom da se vika direktora čula i u hodniku škole. Otac učenika M. J. dodaje: - Postavljam pitanje nadležnima da li je direktor Umetić čovek iznad zakona i morala, jer nije ovo jedini slučaj kršenja zakona u školi. Zašto se ne proveri da li je dnevnik prepravljan i da li su brisane neke kompromitujuće rečenice koje se odnose na rad s decom i plan nastave? - pita Ilija. Direktor škole, Aleksandar Umetić, nije želeo da se oglasi povodom ovoga, ali je zato Svetlana Vukajlović, učiteljica koja je ovaj razred vodila do četvrtog razreda, i koja inače vodi lokalni Tim za zaštitu od nasilja, bila raspoložena da ukaže na nekoliko detalja:- U odeljenju je 13 učenika. Reč je o inteligentnoj deci, koja nisu iz socijalno ugroženih porodica. Njihovi roditelji su redovno dolazili u školu na sastanke, a svi problemi rešavani su kroz razgovore s njima. Dva učenika o kojima je reč, kako kaže njihova bivša učiteljica, nisu se izdvajali od ostalih, i bili su dobro vaspitani. Sin Ilije Jovanovića, učenik M. J, išao je i na takmičenje iz matematike, a učestvovao je i u radu dramske sekcije. Pored svega, prosvetna inspekcija ga je svojevremeno pohvalila kao dobrog oratora. Ipak, s vidljivom gorčinom u glasu, njegov otac Ilija zaključuje: - Sve to ništa ne kazuje nastavnici fizičkog, koja ga pred ostalom decom diskriminiše i naziva "retardiranim Bosancem", uz svesrdnu naklonost direktora koji takvo nepedagoško ponašanje toleriše, pa čak i afirmiše! Čak i on sam primenjuje isti stil u ophođenju s decom. Postoji li u ovoj zemlji neko ko će tim ljudima, koji bi trebalo da budu uzor deci, stati na put?

(TEKST I FOTO:Mitrovica.info)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Kako će Srbija stati na rep Vilijamu Vokeru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track