300 Leskovčana našlo uhlebljenje u stranim firmama

300 Leskovčana našlo uhlebljenje u stranim firmama

Srbija -
Do kraja jula ove godine planirano zapošljavanje još oko 800 radnika

LESKOVAC - Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) u Leskovcu saopštila je da je u poslednja dva meseca u tri strane kompanije u tom gradu posao dobilo više od 300 radnika, a da je do kraja jula ove godine planirano zapošljavanje još oko 800 radnika.

Prema podacima NSZ-a, u južnokorejskoj fabrici "Jura" broj zaposlenih povećan je sa 900 na 1.100, a do kraja jula se očekuje prijem 1.560 radnika.

"Tempo selekcije i prijema radne snage je ubrzan i prema navodima menadžmenta do kraja jula biće zaposleno ukupno 1.560 radnika. Nisu jasno stavili do znanja da li će to biti i konačan broj primljenih", kazao je direktor NSZ-a u Leskovcu Jovica Marinković.

U nemačkoj kompaniji za proizvodnju čarapa "Falke" broj radnika je povećan sa 80 na 130, a u turskoj tekstilnoj kompaniji "Džinsi Istanbul" sa 63 na 130. Kako je potvrđeno, do kraja jula u "Džinsiju" će biti zaposleno još 120 radnika.

"Vlasnik 'Džinsija" zakupio je još 1.500 metara kvadratnih u bivšem pogonu Leteksa i iz Turske dovezao i instalirao dodatne mašine na kojima će raditi još 130 konfekcionara", kazao je zastupnik te firme Nenad Cvetković.

Jovica Marinković je rekao da se u "Falkeu" skoro svakodnevno zapošljavaju novi radnici, ali nije mogao da precizira koliko će biti zaposleno u narednom periodu, ali je nagovesti prijem oko 200 novih radnika u srpskoj kompaniji "Sent Džordž".

"Predionica ove kompanije se završava u Vučju i vlasnici su nagovestili da im je potrebno 200 radnika. Ovih dana treba da počne obuka prvih 30 radnika", kazao je Marinković.

Prema navodima radnika, plate u tri inostarne kompanije se primaju redovno i one se u "Falkeu" i "Džinsiji" kreću od 20.000 do 28.000 dinara, a u "Juri" pojedini radnici zarade i do 40.000 dinara, s prekovremenim radom i radom tokom vikenda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track