(FOTO) DANI RUSIJE U KIKINDI: Penzionisani specijalci odali počast emigrantima
Foto: S.U.

Prijateljstvo dva naroda

(FOTO) DANI RUSIJE U KIKINDI: Penzionisani specijalci odali počast emigrantima

Srbija -

KIKINDA - Da Srbe i Ruse povezuju iskreno prijateljstvo, ljubav i poštovanje potvrdila je manifestacija „Dani Rusije u Kikindi“.

Nastala je kao plod saradnje Grada Kikinde i organizacije „Naša Srbija“, a proistekla nakon prošlogodišnjeg otvaranja spomenika ruskoj emigraciji na obnovljenom Ruskog groblju.

Srpski domaćini su dvodnevni memorijalni skup organizovali u saradnji s generalom dr Leonidom Petrovičem Rešetnjikovim, direktorom Ruskog instituta za strateška istraživanja:

Foto: S.U.
Foto: S.U.

"Kikinda je svojevremeno bila centar ruske emigracije. Naši sunarodnici ovde su dobili šansu da rade, stvaraju i rađaju decu. Kikinda je, u nekom smislu, i ruski grad", ocenio je dr Rešetnjikov.

Ruski političari, umetnici, penzionisani pripadnici elitne jedinice “Specnaz”, ali i potomci emigranata najpre su posetili večne kuće emigranata. Na mestu na kom počivaju kozaci, generali, lekari i prosvetni radnici, pomen su služili crveni velikodostojnici SPC i Eparhije jekaterinburške.

Na ovom mestu je podignuto i prigodno obeležje za pripadnike Crvene armije.

Foto: S.U.
Foto: S.U.

Pomenu su prisustvovali Mihail Vladimirovič Degtjarov, poslanik ruske Dume i predsednik Odbora za sport, turizam i omladinu, kao i knez Aleksandar Trubeckoj, predsednik Društva za očuvanje uspomene na carsku gardu.

Kikinđani su s posebnim interesovanjem ispratili nastup kozačkog ansabla “Živa Rus” iz Moske, ali i pokaznu vežbu ruskih specijalnih jedinica.

Foto: S.U.
Foto: S.U.

Bivši članovi elitne jedinice “Specnaz” iz Moskve, Sankt Peterburga, Ivanova i drugih gradova, demonstritali su deo obuke i borbu prsa u prsa. U tome im, kako kažu vojni eksperti, nema ravnih. Pripadnici “Specnaz” oduvek su važili za fizički najspremnije specijalce na svetu:

"U Kikindu smo došli da se poklonimo senima sunarodnika, koji su ovde živeli nakon emigracije. Drago nam je što brinete o grobovima naših predaka", kazao je penzionisani potpukovnik Andrej Žitkov Aleksandrovič i potvrdio da su njegove kolege, i dalje, u izvanrednoj kondiciji:

Foto: S.U.
Foto: S.U.

"Vodimo računa o tome, uopšte o našem zdravlju. Često nastupamo širom sveta. Tokom novembra smo bili u Japanu, a za koji mesec putujemo u Nemačku. Članovi naše asocijacije nisu samo muškarci. Imamo i ženske članove. To su naše koleginice koje su, u nekim strukturama, bile angažovane u armiji- naveo je penzionisani potpukovnik Žitkov.

Nemerljiv doprinos ruske emigracije

U Kikindi je preminulo oko 340 ruskih emigranata. Njihov doprinos našoj kulturi, umetnosti i nauci je bio nemerljiv Nakon izganstva, oni su ovde pronašli utočište, podsetio je Mlađan Đorđević, osnivač “Naše Srbije”.

Jedna duša u dva tela

"Naši preci su se borili za ispravnu stvar. Njihova hrabrost je bila bez granica, a bratstvo nesalomivo. Prijatelji su jedna duša u dva tela. Dva pravoslavna naroda povezuje ljubav i prijateljstvo, poručila je Bosiljka Srdić", zamenica gradonačelnika Kikinde.

(Tekst i foto: S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track