UPLAŠIO SE OD RAVNOGORACA PA ZALUTAO: Medved sa Tare šeta oko Gornjeg Milanovca
Foto: Fonet

Traži partnerku

UPLAŠIO SE OD RAVNOGORACA PA ZALUTAO: Medved sa Tare šeta oko Gornjeg Milanovca

Srbija -

BEOGRAD - Tragovi medveda primećeni su na planini Vujan, nedaleko od Gornjeg Milanovca, a na tim prostorima niko do sada nije video tu divlju životinju, jer je njeno prirodno stanište planina Tara, javio je danas lokalni portal gminfo.rs

Radnici Srbijašuma tragove su primetili juče ujutru i na osnovu njih zaključili da se medved kreće od Ravne Gore prema Rudniku.Pretspostavlja se da ga je sa Ravne Gore oteralo prisustvo većeg broja ljudi, buka i pucnjava, jer je proteklog vikenda na toj planini obeležen 13. maj, dan kada je Draža Mihailović došao na Ravnu Goru.

"Na Vujanu je u toku redovna seča šume. Redovno obilazim teren i na putu kojim prolaze kamioni video sam tragove medveda", rekao je Dejan Ristović, inženjer zaposlen u Srbija šumama i član Lovačkog udruženja "Vojvoda Milan Obrenović" iz Gornjeg Milanovca.Prema tragovima, Ristović je zaključio da je medved putem izmedju Banjskih vrata i Šapčine ćuprije na ovoj planini prošao u noći izmedju nedelje i ponedeljka.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Na osnovu tragova vidi se da je medved išao od zapada ka istoku, pa Ristović pretpostavlja da je dalje otišla ka planini Ješevac, odnosno Rudniku.On je ocenio i da je veoma čudno da se ovoliko primakne gradu, pošto je prirodno stanište medveda Tara.

"Od Tare je planinskim vencima moguće da dodje do Ravne Gore, gde je pre 30-tak godina i primećena. Kako su u subotu ujutru tragovi medveda vidjeni i u Polomu, selu pod planinom Rajac, pretpostavljam da se zbog buke i gužve, zbog sabora Ravnogoraca, pred vikend sa ove planine dezorijentisao i krenuo suprotnim putem umesto ka Tari" rekao je Ristović.

On je naveo da do sada nisu vidjeni tragovi medveda toliko blizu naseljenog mesta, jer se Vujan nalazi na svega nekoliko kilometara od Gornjeg Milanovca.Medvedima upravo počinje sezona parenja, pa Ristović pretpostavlja da je medved krenuo u potragu za partnerkom.

Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP

Jer, prema veličini tragova, najverovatnije je u pitanju mužjak srednje gradje.Ristović je apelovao na lovačka udruženja da sprovedu bolji nadzor na svojim teritorijama, da se ne bi desilo da neko zlonameran ubije medveda.

On je dodao da medvedi obično ne napadaju ljude kada su sami, to se dogadja uglavnom kada su ženke u društvu sa mladuncima, pa ne bi trebalo paničiti pri eventualnom susretu sa njima.

"Medvedi su biljojedi, mada ako su gladni, može da strada i neko sitnije grlo stoke", naveo je Ristović.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV NA RAVNOJ GORI: Šubare, kokarde i prasići na ražnju! Počelo okupljanje Ravnogoraca!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja