Pastor novi predsednik Skupštine Vojvodine?

Odluka sutra

Pastor novi predsednik Skupštine Vojvodine?

Srbija -
Vojvođanske demokrate, koje imaju 58 od ukupno 120 poslanika koji će i u naredne četiri godine predvoditi vladajuću koaliciju u pokrajini, odlučile su da podrže Pastora prilikom izbora za tu čelnu funkciju

NOVI SAD - Na konstitutivnoj sednici novog saziva Skupštine Vojvodine sutra će biti potvrđeni poslanički mandati, a za predsednika pokrajinskog parlamenta će najverovatnije biti izabran lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor.

Vojvođanske demokrate, koje imaju 58 od ukupno 120 poslanika koji će i u naredne četiri godine predvoditi vladajuću koaliciju u pokrajini, odlučile su da podrže Pastora prilikom izbora za tu čelnu funkciju, koju je u prethodnom mandatu obavljao predstavnik SVM Šandor Egereši.

Kako je Dnevniku rekao budući šef poslaničkog kluba Demokratske stranke (DS) u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković, za potpredsednike pokrajinskog parlamenta biće predloženi poslanica DS Ana Tomanova Makanova i jedini predstavnik Liberalno demokratske partije u skupštini Milivoj Vrebalov.

Vrebalov će se, kako je ranije najavljeno, pridružiti grupi poslanika DS-a izabranih po proporcionalnom i većinskom sistemu, tako da će budući poslanički klub "Izbor za bolju Vojvodinu" imati ukupno 59 poslanika.

Novu većinu u pokrajinskoj skupštini činiće, najverovatnije, dosadašnji koalicioni partneri DS-a - koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) sa 13 poslanika, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) sa deset i SVM sa sedam mandata, pa će na taj način biti obezbeđena "stabilnost" sa oko tri četvrtine poslaničkih mesta.

Opoziciju u vojvođanskoj skupštini bi, prema toj računici, činili Srpska napredna stranka sa 22 poslanika, Srpska radikalna stranka sa pet i Demokratska stranka Srbije sa četiri poslanika.

Osim verifikovanja poslaničkih mandata, izbora predsednika i ukupno šest potpredsednika pokrajinskog parlamentana, na konstitutivnoj sednici biće izabrani i sekretar Skupštine Vojvodine kao i skupštinski odbori.

Kako je takođe ranije najavljeno, pokrajinska vlada, koju će treći mandat za redom voditi potpredsednik DS Bojan Pajtić, biće izabrana za nekoliko dana nakon konstituisanja pokrajinske skupštine, verovatno 26. juna.

Konstitutivnoj sednici Skupštine Vojvodine predsedavaće najstariji novoizabrani poslanik Živorad Smiljanić, funkcioner SPS-a, koji je bio predsednik pokrajinskog parlamenta od 1997. do 2000. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track