Obustavljena prinudna naplata duga Jugoremedije

Obustavljena prinudna naplata duga Jugoremedije

Srbija -
Kao mogući spasilac pojavio se krajem marta ove godine direktor američke firme "Blue rose trust fund" Dušan David Mladen, koji sa Agencijom za privatizaciju vodi razgovore kako bi postao vlasnik zrenjaninske fabrike lekova

ZRENJANIN - Osnovni sud u Zrenjaninu obustavio je prinudnu naplatu duga "Jugoremedije" koja se obavljala javnom prodajom svih udela koje ta fabrika lekova ima u novom pogonu "Penfarm", rekla je Zagorka Živankić, zamenica vršioca dužnosti predsednika tog suda.

Članovi Uduženja akcionara ''Jugoremedija 3'' su prinudnu naplatu protumačili kao pokušaj da ''povezane osobe, preko trećeg lica, dođu u posed celokupnog vlasništva Penfarme" - pogona za antibiotike, izgrađenog u blizini postojeće fabrike lekova.

Živankić je potvrdila da je u tom sudu vođen izvršni postupak, po predlogu poverioca Srđana Saravolca iz Zrenjanina.

"Podneskom od 25. maja 2012. godine, izvršni poverilac Srđan Saravolac, izvestio je sud da je dužnik (Jugoremedija) u celosti izmirio potraživanje, povukao predlog za izvršenje u celosti i predložio sudu da donese rešenje kojim će obustaviti postupak" objasnila je u Živankić u pisanom saopštenju.

Predstavnici udruženja Rajko Lalović, Milan Petrović i Jelena Medarević ukazali su na sumnjiv odliv kapitala iz ''Jugoremedije'' u novoosnovanu firmu ''Penfarm'' koju je, kako tvrde, izgradilo 49 odabranih akcionara, uglavnom rođaka sadašnjeg poslovodstva "Jugoremedije".

O sudbini "Jugoremedije" raspravljaće se i 29. juna, kada je zakazana Skupština akcionara. To telo ima 700 udruženih akcionara i sa 13 odsto ukupnog kapitala traži smenu sadašnjeg rukovodstva na čelu sa dugogodišnjim liderom Zdravkom Deurićem.

Kao mogući spasilac pojavio se krajem marta ove godine direktor američke firme "Blue rose trust fund" Dušan David Mladen, koji sa Agencijom za privatizaciju vodi razgovore kako bi postao vlasnik zrenjaninske fabrike lekova - otkupom 42 odsto državnog udela, a možda i celokupnog vlasništva, ako na to pristane Skupština.

Poslovodstvo zrenjaninske fabrike lekova i udruženje malih akcionara i sindikata se skoro svakodnevno verbalno sukobljavaju kontradiktornim saopštenjima i informacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja