KIKINĐANI KONAČNO DOČEKALI: Obnovljen spomenik žrtvama fašizma u centru grada
Foto: Saša Urošev

KIKINĐANI KONAČNO DOČEKALI: Obnovljen spomenik žrtvama fašizma u centru grada

Srbija -

KIKINDA - Monumentalnom spomeniku žrtvama fašizma u centru Kikinde, delu vajara Aleksandra Zarina, ponovo je vraćen prvobitan izgled.

Nakon prošlogodišnje zamene 200 kvadratnih metara mermernih ploča, spomenik je ponovo ukrašen bronzanim reljefima.

Originalni bronzani delovi davno su ukradeni i prodati za “šaku dinara”, a da sramota bude veća, spomenik je godinama bio nagrđen brojnim grafitima i žvrljotina.

foto: Saša Urošev

Nove bronzane reljefe postavili su stručnjaci subotičkog Međuopštinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Doprinos tom za Kikinđane važnom činu, dali su predstavnici boračkih organizacija i lokalne samouprave:

- Bronzane reljefe rekonstruisali smo uz pomoć fotografija. Dokumentacija je izgorela, a kalupi nisu postoje. Instaliran je i alarmni sistem. Ovim je okončana, u dve faze planirana, rekonstrukcija spomenika- navela je Maja Rakočevič Cvijanov, vajar konzervator iz Međuopštinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Radovan Momičilov iz kikindskog odbora “Srpski ratni veterani”, udruženja koje je i iniciralo obnovu spomenika, precizirao je da je radove sa osam miliona dinara finansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja:

- Ovaj spomenik ima veliki kulturno istorijski značaj ne samo za Kikindu, već i Srbiju i čitavu nekadašnju državu- naveo je Momčilov.

foto: Saša Urošev

Predsednik Komisije za spomenike i član Gradskog veća, Saša Tanackov, ali i Nenad Dimitrijević, predsednik kikindskog SUBNOR-a, ushićeni su što spomenik žrtvama fašizma konačno pristojno izgleda:

- Zaista nam nije služilo na čast što je spomenik, koji treba da neguje sećanja na žrtve Drugog svetskog rata, dugo bio zapušten. Tome je doprinela društvena nebriga, ali neshvatljivi potezi pojedinaca. Molimo sve naše sugrađane da ga čuvaju, jer je jedan od simbola Kikinde- rekao je Tanackov.

Spomenik žrtvama fašizma podignut je 29. novembra 1961. godine, kao prvi apstraktni spomenik na području bivše Jugoslavije.

Uređenje počelo pre dve godine

Pre dve godine je ovaj spomenik prvi put ozbiljnije upristojen. Sa starih mermernih ploča uklonjeni su grafiti i postavljeni prepoznatljivi reljefi od specijalnih folija. Konačno smo dočekali da spomeniku bude vraćen prepoznatljiv izgled. Ovaj, ali i svi drugi spomenici, zaslužuju da se prema njima odnosimo sa dostojnim poštovanjem. Narod koji ne poštuje svoju prošlost, ne može da očekuje svetlu budućnost- smatra Marko Markovljev, direktor Centra kreativnih ideja „Creativia“.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko je rekorder u dodeli odlikovanja, a nije Nikolić?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track