JAVITE SE: Nedostaje 15 lekara i 30 sestara u Vranju
Foto: T.S.

PLAN MINISTARSTVA ZDRAVLJA NIJE DOVOLJAN

JAVITE SE: Nedostaje 15 lekara i 30 sestara u Vranju

Srbija -

Centar Vranje duguje 1,1 milijardu dinara, blokada računa iznosi skoro 100 miliona dinara i nemoguće je brzo rešiti probleme

Zdravstveni centar u Vranju, koji zbrinjava oko 250.000 korisnika zdravstvenih usluga, dobio je kadrovski plan iz Ministarstva zdravlja po kome može da zaposli tri lekara i 15 sestara.

Međutim, prema rečima Dragana Veličkovića, direktora ZC Vranje, potrebno je mnogo više kadrova nego što je predviđeno kadrovskim planom. Rukovodstvo ZC uz pomoć Zavoda za javno zdravlje i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja pokrenuće postupak i izneti činjenice o potrebama ZC Vranje, što će biti upućeno resornom ministarstvu.

Centru je potrebno još 15 lekara i 30 medicinskih sestara, nedostaju ortopedi, neurolozi, patolozi, biohemičari, urolozi, nefrolozi, onkolozi...

- Potrebni su nam lekari skoro svih profila zarad kontinuirane, adekvatne, pravovremene zdravstvene zaštite građana. Na tome ćemo da radimo, nismo obeshrabreni i očekujemo da ćemo naići na razumevanje organa koji o tome odlučuju. ZC trenutno funkcioniše normalno, kontinuirano se isporučuju energenti, hrana i lekovi i prevaziđeno je stanje od pre šest meseci. Zbog dugovanja iz prošlog perioda neke firme obustavljaju ili smanjuju isporuke lekova kako bi uticali na ministarstvo da im se dugovi iz prošlog perioda isplate. Ovo rukovodstvo nije odgovorno za dugovanja iz 2014, 2015. i 2016 - kaže Veličković.

Direktor je izneo podatak da dugovanja ZC Vranje iznose 1,1 milijardu dinara i da je iznos blokade računa skoro 100 miliona dinara i naveo da je nemoguće da se problemi koji se gomilaju godinama, a neki i decenijama, reše za samo šest meseci, koliko traje mandat novog rukovodstva ustanove.

foto: T.S.

Dr Kosta Zdravković

PROBLEM S MAMOGRAFOM

Onkolog dr Kosta Zdravković ističe da je novo rukovodstvo od dobrih stvari nasledilo vredne radnike, a da je sve ostalo bilo ruinirano.

- Imamo situaciju da, recimo, mamograf ne radi godinu dana jer jedini ovlašćeni serviser neće da se javi na tender zato što smo mi zvanično u blokadi. Već 200 dana, koliko je ovaj menadžment ovde, radimo na tome da poboljšamo stanje u ZC koliko je to moguće. Nešto što se urušava preko 30 godina ne može preko noći da se poboljša - navodi dr Zdravković.

T. Stamenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track