Žensko preduzetništo mora da se ojača, žene su snaga našeg društva
Foto: Saša Urošev

Kreativnost nije upitna

Žensko preduzetništo mora da se ojača, žene su snaga našeg društva

Srbija -

KIKINDA:Članice više od 40 udruženja iz Pančeva, Zrenjanina i Kikinde izložile su u subotu maštovite rukotvorine, tradicionalnu hranu i prirodnu kozmetiku na manifestaciji “Izložba preduzetničkih veština žena u gradu". Ovako profilisanu manifestaciju, po prvi put, u Kikindi je organizovao pokrajinski Zavod za ravnopravnost polova.

Diana Milović, direktorka Zavoda, ukazala je da kreativnost naših žena nije upitna. Ona je podvukla da žensko preduzetnišvo treba ojačati:

foto: Saša Urošev

-Naš prioritet jeste ekonomsko osnaživanje žena, naročito iz ruralnih sredina. Želeli smo da vidimo šta je ono sa čime raspolažu, koja su udruženja aktivna i šta možemo da uradimo za njih. Iznimno je važno da ih naučimo da se udružuju, da izađu na tržište i prodaju svoje proizvode- saopštila je ona.

foto: Saša Urošev

Milanka Rašeta, iz zrenjaninskog Udruženja “Zeleno polje”, potvrdila je da su ovakve manifestacije veoma važne:

-To je prilika da pokažemo šta sve znamo i umemo, šta vredne ruke jedne žene mogu da urade. Možemo sve i želimo sve, ali nam je potrebna pomoć šire zajednice- priznala je ona.

foto: Saša Urošev

Članice Aktiva žena Elemira izložile su ručne radove:

-Vezemo na belom platnu i heklamo. To radimo s puno ljubavi, ali nas ne veseli što mlade žene nisu zainteresovane da im prenesemo znanje-priznale su Zorica Kiš i Đuka Krlić.

foto: Saša Urošev

Da je osnaživanje ženskog preduzetnišva nužno, potvđuje i Kikinđanka Mirna Rackov. Ona je jedina žena opančar u Srbiji. Mirna izrađuje opanke i obuću za folklor:

- Rođena sam u Dubrovniku, odrasla u Orebiću, a matica života dovela me je u Kikindu. Ni sanjala nisam da ću se baviti ovim zanatom. U ovom poslu sam se pronašla. Nama ženama znači svaki vid promocije i podrške- kaže ona.

S.U.

foto: Saša Urošev

Prioritet- osnaživanje Vojvođanki

Osnaživanje žena u svakom smislu, jedan je od najvažnijih zadataka Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku demografiju i ravnopravnost polova. Žena je simbol Vojvodine, demografije I porodice. U narednom periodu sve do 15. oktobra , kada je Međunarodni dan seoskih žena, bićemo prisutni u gradovima i selima da bi pokazali odnos Pokrajinske vlade prema ženama. Za aktivnosti udruženja žena u Vojvodini, ove godine smo opredelili 10 miliona dinara- rekao je Predrag Vuletić, Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track