KUMOVIJADA ZA VIKEND U DRAGAČEVU: Kumovi se u višeboju nadmeću za titulu najboljeg
Foto: Youtube Printscreen

Svečano otvaranje u subotu u podne

KUMOVIJADA ZA VIKEND U DRAGAČEVU: Kumovi se u višeboju nadmeću za titulu najboljeg

Srbija -

LUČANI - U dragačevskom selu Goračići, na planini Jelici, za vikend će biti održana tradicionalna manifestacija "Sabor kumova 2017".

Ova jedinstvena manifestacija u svetu koja ima za cilj da promoviše i slavi običaj kumstva, održava se osmu godinu za redom pod pokroviteljtvom Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (PEP) i uz podršku opštine Lučani i Centra za kulturu Lučani.

Posle Sabora trubača u Guči ovo je najveća manifestacija u Dragačevu. Uz bogat kulturno-umetnički program i posluženje jela iz nacionalne kuhinje u okviru "Sabora kumova" organizuju se i sportska takmičenja.

Centralni događaj je "Kumovski višeboj" gde će se kumovski parovi nadmetati u šahu, stonom tenisu i skoku u dalj. Pobednici takmičenja nosiće do sledećeg Sabora kumova laskavu titulu Najbolji kumovi.

"Očekujemo da će se u subotu u Goračićima okupiti veliki broj gostiju, očekujemo strane diplomate, ljude iz javnog života, i veliki broj šahista velemajstora koji će se boriti za pobedu", kaže član organizacionog odbora manifestacije Đorđe Minkov.

Pravo učešća u Kumovskom višeboju imaju samo kumovi, tako da se za ovih osam godina održavanja Sabora kumova nekoliko učesnika okumilo kako bi se kvalifikovali za takmičenje, dodao je on.

foto: Youtube Printscreen

Kao i predhodnih godina, Sabor kumova ponudiće nove sadržaje posetiocima pa će u Goračićima biti organizovan revijalni stonotenski meč između STK Banat iz Zrenjanina i studenata Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo.

Za STK Banat iz Zrenjanina igra Ilija Nestorović koji je vicešampion Balkana i prvak Srbije.

Član organizacionog odbora manifestacije i osnivač Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, Dušan Cogoljević, podseća da je Sabor kumova pored promovisanja običaja kumstva i sporta, usmeren i na promovisanje turizma na Jelici.

On je istakao da će se u Goračićima okupiti studenti nekoliko visokoškolskih ustanova, kao i učenici srednjih ugostiteljskih škola.

foto: Youtube Printscreen

"Sabor kumova pokušava da dovede mlade u ove krajeve iz kojih je mladost nažalost otišla, da vide lepote Srbije i uvere se da i ovde mogu lepo da se provedu", istakao je on.

On je rekao da su svoje učešće na Saboru kumova potvrdili učesnici iz čitavog regiona.

"Dragačevo i Jelica će ugostiti posetioce iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Bugarske", rekao je dr Cogoljević.

Svečano otvaranje "Sabora kumova", održava se u subotu u 12 sati, u porti crkve u Goračićima. Istovremeno će početi Jelica kup u malom fudbalu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track