LOPOVI OJADIŠE PČELARA IZ PANČEVA: Ukrali mu 36 košnica punih pčela i meda!
Foto: Profimedia

NESVAKIDAŠNJA KRAĐA

LOPOVI OJADIŠE PČELARA IZ PANČEVA: Ukrali mu 36 košnica punih pčela i meda!

Srbija -

PANČEVO - Velika krađa dogodila se u Pančevu, pčelaru Vojkanu Milutinoviću kome su lopovi, sa ispaše nedaleko od starog cerepajačkog puta, ukrali 36 košnica, sa pčelama i medom.

"Lopovi su čitavu prikolicu zakačili na traktor ili džip i odvezli. Obavestio sam policiju I prijatno su me iznenadili koliko su se angažovali da pronađu lopove. A podigla se i javnost što smatra da je podrška svim pčelarima i upozorenje svim lopovima. Inače, šteta je oko million dinara. I pre krađe pokušali su nekoliko puta da mi obiju tu prikolicu", kaže Vojkan Milutinović, koji se već 10 godina profesionalno bavi pčelarstvom i predsednik je Društva pčelara Pančeva koje broji 70 članova.

Već nekoliko sezona sa prostora Pančeva i Banata nestaju košnice. Lopovi ne miruju. Nekoliko krađa bilo je i ove godine.

foto: Profimedia

"Do sada je bilo tri, četiri krađe po nekoliko košnica ove godine. Inače se to ranije dešavalo kada sa drugih prostora donesu pčele ovde na ispašu, često u vreme cvetanja suncokreta, pa se onda vrate sa više košnica kući", objašnjava Milutinović.

Milutinoviću je pčelarstvo porodični posao. Od tog posla njegova porodica živi. Puno je uradio na popularizaciji pčelarstva u Pančevu, a to su primetili i drugi pa je od kolega sa Homolja dobio i priznanje. Nagrađivan je i za med koji proizvodi. Sada smišlja kako da brani preostale pčelinjake.

"Pa pokušavale su kolege i da spavaju pored pčelinjak i da ih tako čuvaju pa onda čim odu lopovi im odnose košnice. Jedino da stavljamo video nadzore. Ili GPS markice na svaku košnicu kako bi lopove lakše našli. Interesantno je da je policijski inspektor iz Obrenovca Radivoje Stanojević, i sam pčelar, pronalazio košnice ukradene po Banatu. Jedino da se lopovi kada budu uhvaćeni oštro kazne pa da onda košnice čuva i strah, kaže Milutinović.

Milutinović smatra i da ponude koje nude osiguravajuće kuće u poslu pčelarstva još uvek nisu odgovarajuće, pa će pčelari i nadalje svoje košnice, posao i egzistenciju braniti kako znaju i umeju.

"Ono što bi bilo značajno za pčelare je da i gradske vlasti Pančeva razmisle da deo subvencija usmere i ka pčelarima. To su već uradile neke manje opštine u Banatu, Kovin i Sečanj recimo, ali i u drugim regionima", ponovio je poruku pčelara Vojkan Milutinović.

(Kurir.rs/013.info, Vladimir Đoković, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track