DOBRO SE DOBRIM VRAĆA: Kikinđane i male migrante zbližio tenis
Foto: Saša Urošev

Lepo im u srbiji i navijaju za noleta

DOBRO SE DOBRIM VRAĆA: Kikinđane i male migrante zbližio tenis

Srbija -

KIKINDA - Turobnu svakodnevicu u Prihvatnom centru kod Kikinde, koji je od grada udaljen desetak kilometara, Marijam Arab (10) iz Avganistana i još devetoro njenih vršnjaka, u ponedeljak su zamenili druženjem sa najmlađim članovima Teniskog kluba “Jezero”.

Mališani iz Avganistana, Sirije i Iraka nisu mogli da sakriju oduševljenje što se nalaze na šljaci na kojoj su, svojevremeno u Kikindi, trenirali Ana Ivanović i Bogdan Obradović:

foto: Saša Urošev

-Najviše volimo Novaka Đokovića, ali cenimo i sve druge srpske tenisere. U Kikindi nam je baš lepo. Svi su prema nama prijateljski nastrojeni. Neki od nas su trenirali tenis, a mnogi su prvi put u ruke uzeli reket i lopticu- u dahu je ispričala simpatična Mirijam.

Prizor dece koja se zajedno igraju na teniskom terenu ganula je njenog oca:

foto: Saša Urošev

-Zauvek ću pamtiti ovaj dan. Puno mi je srce što je Mirijam ponovo nasmejana. Pre godinu i po, moja petočlana porodica napustila je Avganistan. Put do Srbije vodio nas je preko Irana, Turske, Grčke i Makedonije. Ovde smo lepo primljeni. Srbi su stvarno gostoljubiv narod. Želimo u Nemačku- kaže Golan Sakhi Arab (43) iz Avganistana.

foto: Saša Urošev

Da je ovo način na koji lokalno stanovništvo može da se zbliži sa migrantima ocenila je Nina Topić, predstavnica Programa UN za razvoj. Radi se o programu jačanja lokalnih samouprava za prevazilaženje izazova koja nosi migrantska kriza, a koju finansira Japan:

-Dobro se dobrim vraća, a kao što vidite, deca su najbolji ambasadori dobre volje. Na ovaj način se premošćuje jaz i ruše predrasude. Mladi teniseri iz Kikinde i njihovi vršnjaci igrali su tenis. Okupila ih je ljubav prema sportu, ali i želja da se upoznaju. Na dar su dobili rekete. Dok su se mališani igrali, njihovi roditelji su uredili teninski teren- ukazala je ona.

foto: Saša Urošev

Akciju uređenja terena, tribine i okoline pozdravio je Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave:

-Kikinda se pokazala kao pravi domaćin. Sa migrantima u Srbiji nemamo većih problema. Njih je muka naterala da napuste ognjišta. Izolovane incidente ne treba politizovati. Ovo je akcija za svaku pohvalu-poručio je Stević.

foto: Saša Urošev

U Prihvatnom centru 120 mališana

U renoviranoj bivšoj upravnoj zgradi Poljoprivrednog preduzeća “29. novembar”smešteno je oko 300 migranata. Ovde se nalazi i oko 120 mališana. U Prihvatni centar kod Kikinde prvi stanari uselili su se još početkom aprila.U međuvremenu, ovde su iz drugih centara

došli migranti iz Avganistana, Sirije, Iraka i Pakistana.

( Kurir.rs/Saša Urošev/Foto: Saša Urošev)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track