JUL U SRBIJI U ZNAKU NIKOLE TESLE: Izložbe, eksperimenti, predavanja u čast našeg velikog naučnika
Foto: Profimedia, Marina Lopičić

tesla dani

JUL U SRBIJI U ZNAKU NIKOLE TESLE: Izložbe, eksperimenti, predavanja u čast našeg velikog naučnika

Srbija -

BEOGRAD - Zanimljive izložbe, eksperimenti, predavanja, posete muzejima i hidrocentralama čine program manifestacije "Tesla dani" koja se tokom čitavog jula održava širom Srbije, kazala je Manuela Graf menadžer manifestacije.

"Cela manifestacija protećiće u znaku jubileja. Obeležićemo 125 godina od Teslinog dolaska u Srbiju. Nikola Tesla je 2. juna 1892. godine posetio Beograd i ta njegova poseta ostavila je ogroman trag na čitavu eletrifikaciju i industrijalizaciju Srbije" kazala je Graf.

Ona je kao glavni događaj cele manifestacije "Teslini dani" apostrofirala sam rođendan Nikole Tesle 10. jula kada će svi zainteresovani u organizaciji Elektroprivrede Srbije imati priliku da krenu na "Putovanje kroz vreme sa Nikolom Teslom" kroz prostorije Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

"Posetioci će imati prilike da urone u virtuelne svetove uz pomoć savremenih tehnologija. Biće to prilika da se zainteresovani nađu u ambijentu kraja 19. i početka 20. veka ili u sajber prostoru budućnosti. Sve će to biti zabeleženo na fotografiji koju će poneti sa sobom kući kao neobični suvenir" kazala je Graf.

Za nju nema dileme da će "Tesla Escape soba" u beogradskom Muzeju Nikole Tesle biti takođe puna iznenađenja za sve koji se u njoj nađu.

foto: Marina Lopičić

"U toj sobi biće niz zadataka koje će posetioci morati da reše da bi iz nje izašli. Uglavnom su to zadaci vezani za Teslino delo. U Narodnoj biblioteci u Novom Sadu smo takođe pripremili niz programa i radionica namenjenih prvenstveno deci, dok lokalna samopuprava u Bajinoj bašti organizuje obilaske stare hidrocentrale "Vrelo" ali i najkraće reke u Srbiji koja nosi ime "Godina" jer je duga svega 365 metara. Selo Velebit će ugostiti sve zainteresovane uz ličke slecijalitete i priču kako je Lika dospela u Vojvodinu" kazala je Graf.

Branko Kovačević profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i predsednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije napomenuo je da je manifestacija "Teslini dani" lepa prilika da se ljudi bliže upoznaju sa delom velikog naučnika.

"Posebno zanimljivi će biti detalji iz njegovih istraživanja koje ćemo predstaviti na Elektrotehničkom fakultetu. Siguran sam da će mnogi pronaći različite avanture u životu i radu Nikole Tesle." kazao je Kovačević.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Marina Lopičić, Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track