Najnovije vesti

VOĆARI U SRBIJI MAHOM ZADOVOLJNI: Dobro rodila kajsija, biće i za rakiju
Foto: Profimedia

čačak

VOĆARI U SRBIJI MAHOM ZADOVOLJNI: Dobro rodila kajsija, biće i za rakiju

Srbija

ČAČAK - Ovogodišnji rod kajsije u čačanskom kraju, a naročito u prestonici ovog voća, Miokovcima, je izuzetno dobar, tvrde voćari.

 

"U višim predelima nije bilo izmrzavanja pa je kajsija ponela dobro i rod je odličan", rekao je Miroslav Nedeljković.

 

On ističe da je kvalitet izuzetan I da očekuje solidnu cenu.

 

Međutim, pozni prolećni mraz na nižim nadmorskim visinama u Miokovcima, pojedinim proizvođačima naneo je izvesnu štetu.

 

Aleksandar Lazović, koji se uzgojom kajsije bavi decenijama, ističe da mu je jedna parcela izmrzla, dok je druga sa zasadima domaće sorte opstala.

 

"Prošle godine sam imao oko četiri vagona kajsije, dok ove ne znam ni da li ću imati ceo vagon. Troškovi đubrenja i oporezivanja su veliki, a cena je niža nego prošle godine", ističe Lazović.

 

Da je u nižim nadmorskim visinma došlo do oštećenja potvrđuje i Branko Tanasković, stručni saradnik PŠSČ.

 

"Mnogo je bilo strepnje što se tiče kajsije. Na svu svu sreću, bila je u ranijem razvitku i pre aprilskog mraza već formirala plodove veličine lešnika, pa se loši vremenski uslovi nisu odrazili na izmrzavanje samih plodova. Štete nije bilo u gornjem delu Miokovaca i Prijevoru, ali u donjim delovima sela šteta ipak nije zanemarljiva", izjavio je Tanasković.

 

Početna cena u otkupu za industrijsku kajsiju je 35 dinara, ali se tokom ove sedmice očekuje povećanje na oko 50 dinara, cena konzumne iznosiće 80 dinara.

 

Većina voćara, kajsiju će predavati otkupljivačima i hladnjačarima, ali će značajne količine biti korišćena za pravljenje rakije.

 

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...