icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

VOĆARI U SRBIJI MAHOM ZADOVOLJNI: Dobro rodila kajsija, biće i za rakiju
Foto: Profimedia

čačak

VOĆARI U SRBIJI MAHOM ZADOVOLJNI: Dobro rodila kajsija, biće i za rakiju

Srbija

ČAČAK - Ovogodišnji rod kajsije u čačanskom kraju, a naročito u prestonici ovog voća, Miokovcima, je izuzetno dobar, tvrde voćari.

 

"U višim predelima nije bilo izmrzavanja pa je kajsija ponela dobro i rod je odličan", rekao je Miroslav Nedeljković.

 

On ističe da je kvalitet izuzetan I da očekuje solidnu cenu.

 

Međutim, pozni prolećni mraz na nižim nadmorskim visinama u Miokovcima, pojedinim proizvođačima naneo je izvesnu štetu.

 

Aleksandar Lazović, koji se uzgojom kajsije bavi decenijama, ističe da mu je jedna parcela izmrzla, dok je druga sa zasadima domaće sorte opstala.

 

"Prošle godine sam imao oko četiri vagona kajsije, dok ove ne znam ni da li ću imati ceo vagon. Troškovi đubrenja i oporezivanja su veliki, a cena je niža nego prošle godine", ističe Lazović.

 

Da je u nižim nadmorskim visinma došlo do oštećenja potvrđuje i Branko Tanasković, stručni saradnik PŠSČ.

 

"Mnogo je bilo strepnje što se tiče kajsije. Na svu svu sreću, bila je u ranijem razvitku i pre aprilskog mraza već formirala plodove veličine lešnika, pa se loši vremenski uslovi nisu odrazili na izmrzavanje samih plodova. Štete nije bilo u gornjem delu Miokovaca i Prijevoru, ali u donjim delovima sela šteta ipak nije zanemarljiva", izjavio je Tanasković.

 

Početna cena u otkupu za industrijsku kajsiju je 35 dinara, ali se tokom ove sedmice očekuje povećanje na oko 50 dinara, cena konzumne iznosiće 80 dinara.

 

Većina voćara, kajsiju će predavati otkupljivačima i hladnjačarima, ali će značajne količine biti korišćena za pravljenje rakije.

 

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia)

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.