UKIDANJE DEMOKRATIJE I NASILJE VEĆINE: Dve govornice na zasedanju čačanske skupštine, sednica prekinuta
Foto: Printscreen YT

nezabeleženo u srpskom parlamentarizmu

UKIDANJE DEMOKRATIJE I NASILJE VEĆINE: Dve govornice na zasedanju čačanske skupštine, sednica prekinuta

Srbija -

Sednica čačanske skupštine, na čijem dnevnom redu se između ostalog nalazi i predlog novog Poslovnika o radu, više puta je danas prekidana, a jedno vreme rad se odvijao uz - dve govornice.

Naime, odbornik Dveri Aco Đenadić ostao je za govornicom iako mu je predsednik skupštine Igor Trifunović oduzeo reč, a zatim izrekao i meru udaljenja, pa je u salu uneta nova govornica.

Za novu govornicu je izašao odbornik Nove Srbije Vladica Gavrilović, ali, kako je Đenadić nastavio da priča, Gavrilović je u jednom trenutku prokomentarisao "Osećam se kao Aca Lukas kad mu iza leđa stoji Jelena Karleuša".

Sednica je prekinuta, a zatim nastavljena, međutim Trifunović je morao da izrekne još jednu meru udaljenja sa sednice - odborniku Nove Srbije Goranu Vidojeviću, koji je prvo pomerio drugu govornicu, a zatim je i blokirao.

Na predlog novog poslovnika opozicija je podnela čak 1.111 amandmana, a Savet za statut je odbio veći deo predloga.

"Savet za statut posle deset sati rada u dalju proceduru prosledilo je 353 amandmana. Gradsko veće je donelo odluku da prihvati 23 amandmana, koji će postati sastavni deo odluke predloga novog poslovnika, dok će se svi ostali naći na skupštinskom zasedanju", rekao je Trifunović.

Odbornici opozicionih stranaka Dveri, Nove Srbije i grupe građana "Za napredniji Čačak - Aleksandar Radojević" kažu da novi poslovnik o radu skupštine, vlast neće lako usvojiti i da će se boriti protiv njega.

Predstavnici vladajuće većine, koju čine Srpska napredna stranka, koalicije Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija-Demokratska stranka Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije-Jedinstveni Čačak, ističu da su pred odbornicima bitne odluke za dobrobit svih građana, a da je zbog ponašanja pojedinih odbornika rad Skupštine pretvoren u cirkus.

Predstavnici svih opozicionih stranka izbačeni su sa sednice lokalnog Saveta za Statut na kojoj se raspravlja o 1.111 amandmana, koje je opozicija podnela na predlog novog Poslovnika Skupštine Čačka.

Opozicione odborničke grupe ocenile su taj čin kao "skandalozan" i naveli da to znači "ukidanje demokratije" i "nasilje većine".

Novi Poslovnik o radu lokalne Skupštine predložila je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), a o njemu će odlučivati odbornici na sednice koja je zakazana za sutra, 4. juli.

Opoziciona grupa gradjana "Za napredniji Čačak" ocenila je da čačanska vlast danas pokazuje "svu bahatost kršeći sve pravne i moralne norme". "Većinom svojih članova na savetu za Statut odbacuje sve podnete amandmane podnete od strane opozicije. Isključivani su u toku dana opozicioni odbornici, članovi saveta, menjane prostorije, skrivajući se od izabranih od strane naroda predstavnika", navodi se u saopštenju "Za napredniji Čačak".

Najveća opoziciona odbornička grupa Dveri saopštila je da lokalna vlast, koju ocenjuje kao "podeljenu, posvadjanu i potrošenu", pokušava sada da "nasiljem većine" odbije sve amandmane opozicije i promeni Poslovnik o radu , "kako bi ukinula glas opozicije u gradskoj skupštini".

Dveri su navele da je "na delu skandal kakav nije zabeležen u istoriji parlamentarizma ne samo Čačka već i čitave Srbije".

"Novim poslovnikom se ukida kvorum za rad skupštine i uvodi dan za glasanje, jer vlast više ne može da obezbedi kvorum i prisustvo svih svojih odbornika u čitavom toku sednice. Predsedniku skupštine grada se daje skandalozna mogućnost da on odlučuje da li će novinari prisustvovati sednici skupštine grada i ko će od njih dobiti akreditaciju", navodi se u saopštenju Dveri.

Dveri su ocenili i da se novim poslovnikom opozicija ograničava u dosadašnjoj mogućnosti da, prema poslovniku, predlaže dopunske tačke dnevnog reda, čime vlast želi da spreči da se pravi problemi gradjana iznesu na skupštinsko zasedanje.

Opoziciona odbornička grupa Nova Srbija (NS) ocenila je da vladajuća većina pokušava nasiljem da ukine sve amandmane na predlog novog poslovnika, koje je podnela opozicija, odbijajući da ih uvrsti u proceduru i da se o njima raspravlja na sednicama gradskog parlamenta.

"Ovakav slučaj nije zabležen do sada u praksi srpskog parlamentarizma. Gradska skupština u Čačku pokušava da se stavi iznad republičkog parlamenta uvodeći bahato nova pravila u institucije. Pozivamo vladajuću većinu u Čačku da se dozove pameti i prestane sa ukidanjem parlamentarne prakse, kao i da se ne stavlja iznad Narodne Skupštine Republike Srbije koja je najviše zakonodavno telo u zemlji", navodi se u saopštenju NS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track