DIVLJAJU BEZ KONTROLE: Migranti napali 12-godišnju devojčicu u Somboru, otac je jedva spasao od napadača
Foto: Stefan Jokić/Ilustracija

meštani protestovali

DIVLJAJU BEZ KONTROLE: Migranti napali 12-godišnju devojčicu u Somboru, otac je jedva spasao od napadača

Srbija -

SOMBOR - Meštani Šikare, dela Sombor u kome se nalazi Prihvatni centar za migrante ponovo su se okupili na protestu, a konkretan razlog je napad grupe migranata na dvanaestogodišnju devojčicu. ...

Deo meštana koji se okupio na protestu na kratko je blokirao i put Sombor-Bezdan koji vodi ka graničnim prelazima prema Mađarskoj i Hrvatskoj. Nekoliko sati posle toga 70 migranata samaca je izmešteno iz Prihvatnog centra u Somboru.

Saša Đurđević, otac napadnute devojčice, kaže da se incident dogodio oko 19 sati, kada je njegova ćerka čekala drugaricu ispred kuće.

"Ona je stajala ispred kapije na biciklu, a četvorica migranata su joj prišla sa leđa. Ona ih nije ni videla. Možda bi, da je bila bez bicikla i pobegla u kuću, ali ovako nije mogla da mrdne. Trojica su je okružila, a četvrti joj je prišao s leđa i zagrlio je i počeo da je vuče za ruku. Dete je vrištalo i otimalo se. Sreća da je drugaričin otac bio u dvorištu, da je čuo vrisku i galamu i odmah istrčao napolje. Međutim oni su već pobegli prema Prihvatnom centru", kaže Đurđević.

Meštani Šikare kažu da je problem što migranti bez svake kontrole izlaze iz Prihvatnog centra i što se slobodno kreću i u kasnim noćnim satima, često i pod dejstvom alkohola. Niko nije siguran, ni deca koju više ne puštaju iz dvorišta, ni zaposleni koji se noću vraćaju kući sa posla.

"Jedan period, nedelju do dve dana, jeste bilo malo mirno, nismo imali problema da su sedeli pred kućama, ulazili nam u dvorišta, ali kako je počela da pristiže nova grupa, tako su ponovo počeli problemi. Živimo u strahu, a

Šikara nam nikada nije bila ovako prljava i neuredna. Samo da ovde provedete 24 sata i da vidite šta se nama ostavlja ispred kuća", kaže Ljiljana Josić.

"Prave problem i u naselju i u ataru, uz prugu je svuda pobacano smeće. Nisu problem samo migranti koji su u prihvatnom centru, već su veći problem oni koji uopšte nisu registrovani", kaže Dragan Stojakov.

Problem je delimično rešen još iste noći, nekoliko sati posle protesta, jer je 70 migranata samaca izmešteno iz Sombora u centar u Preševo.

"Od tih 70 samaca migranata samo tridesetak je bilo registrovano u prihvatnom centru. Ostali su svi ilegalci. Problem smo rešili kratkoročno, a nadamo se dugoročnom rešenju tako što će Ministarstvo za rad ukinuti boravak samaca migranata u prihvatnom centru u Somboru", kaže Zoran Rus, poverenik SNS-a i predsednik Odborničke grupe SNS-a u Somboru.

Rus napominje da je kapacitet prihvatnog centra u Somboru 120 osoba iz porodičnog smeštaja i centar u Somboru predviđen je za smeštaj porodica.

(Kurir.rs/RTV, Z. Vasiljević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track