DA SE SELA NIKO NE POSTIDI: Dani kajsije u Čačku
Foto: Jutjub Printskrin

KAJSIJADA

DA SE SELA NIKO NE POSTIDI: Dani kajsije u Čačku

Srbija -

ČAČAK - U Miokovcima kod Čačka održava se deveta po redu privredno - kulturna manifestacija Dani srpske kajsije.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, istakao je da je grad devet godina unazad pokušavo i na najbolji način uspeo da promoviše selo, poljoprivredu.

"Mislim da svake godine radimo bolje, idemo ka većem kvalitetu proizvoda. Krenuli smo pre devet godina skromno, sa malim brojem hektara, danas imamo više od 500 hektara u ovim našim prelepim selima Miokovcima, Milićevcima, Trbušanima, Vranićima, Gornjoj Gorevnici", podsetio je Todorović.

On je rekao da je cilj dalji razvoj i da će grad nastaviti sa investicijama i podsticajnim sredstvima.

"Želimo da se niko nikada ne postidi što je ostao na selu i da ekonomski opravdano proizvodi ono što nam je bog dao a mi unapredili, a to je voće.

Na nama je samo da pomognemo da kroz infrastrukturu ali i kroz podršku u subvencijama, obrazovanje i sve ono što deci i svima ostalima na seoskom području pripada unapredimo", naglasio je Todorović.

foto: Jutjub Printskrin

Pomoćnik ministra poljoprivrede, Zoran Janjatović, izjavio je da je upravo ono što rade voćari u Miokovcima strateški interes zemlje u poljoprivredi.

"Da se iskoristi potencijal svih regiona i da proizvod koji ovde najbolje uspeva bude i najpametnije plasiran. Voćarstvo u Srbiji je strateška grana kojoj će ministarstvo dati veoma visoki primat. U narednom periodu pokušaćemo da pomognemo da povećate vrednost a vama treba da bude cilj da povećate prihode po hektaru, da povećate profit a to bez savremene tehnologije i savremenih zasada, pravog ciljnog tržišta i kvaliteta nije moguće", istakao je Janjatović.

On je rekao da je neophodno povećanje zasada ali bez kvaliteta i konkurentnosti ne može se opstati na tržištu.

"Vi ste spremni za tu utakmicu, imate podršku od resornog ministarstva, naša su vam vrata otvorena, za naredni period će se otvoriti i evropski fondovi, mogo veće investicije naravno uz poštovanje standarda kvaliteta, higijene i svega ostalog. Ne sumnjam da ćete vi to uraditi i radujem se da ćemo sarađivati u narednom periodu", istakao je Janjatović.

foto: Jutjub Printskrin

Predsednik Organizacionog odbora ispred udruženja "Miokovačka kajsija" i Mesne zajednice Miokovci, Predrag Radovanović, kaže da svake godine "Kajsijada" ima sve više učesnika i posetilaca.

"To nam govori o značaju ne samo okupljanja već o značaju koji ima proizvodnja kajsije u čačanskom kraju. Ova manifestacija promoviše proizvodnju kajsije a takođe ima za cilj da edukuje i informiše kako sadšnje tako i potencijalne proizvođače", istakao je on.

Radovanović je izrazio nadu da će lokalna samouprava nastaviti da podržava razvoj voćarstva u našem kraju kao značajan izvozni potencijal.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Jutjub printskrin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track